Pred nebotičniki v Mumbaju so obešeni plakati, ki pričakujejo Obamov prihod. Foto: EPA
Pred nebotičniki v Mumbaju so obešeni plakati, ki pričakujejo Obamov prihod. Foto: EPA
Indonezija
V Indoneziji, državi, v kateri je štiri leta živel kot otrok, se bo Obama ustavil tudi v mošeji Istiqlal, ki velja za tretjo največjo mošejo na svetu. Foto: EPA

V desetih dneh bo ameriški predsednik obiskal Indijo, Indonezijo, Južno Korejo in Japonsko, s sogovorniki pa se bo pogovarjal predvsem o možnostih večjega izvoza ameriških podjetij v te države in splošnega gospodarskega sodelovanja, saj so tudi azijski zavezniki Američanov vse bolj zaskrbljeni zaradi močne, nepopustljive in nadvse samozavestne Kitajske.

Prodor podjetij v tujino bi koristil tudi doma
Njegov prvi postanek bo Indija, kjer bo sodeloval na srečanju, ki se ga bodo udeležili tudi vodilni ameriški podjetniki. Po napovedih bo v Indoneziji, državi, v kateri je preživel nekaj let, naznanil "vsestransko partnerstvo" s to državo, nato se bo v Seulu udeležil vrha najmočnejših gospodarskih držav G-20, za konec pa bo v Jokohami na Japonskem sodeloval še na azijsko-tihomorskem gospodarskem forumu. Kot napovedujejo tuje poznavalci, lahko na vseh postojankah pričakuje topel sprejem, saj omenjene države upajo, da bo prav Washingtonu uspelo umiriti agresivne politike Pekinga.

"Glavni namen moje poti je predstaviti čim več ameriških podjetij in jim odpreti trge, da bi lahko v Aziji, ki velja za enega najhitreje rastočih trgov na svetu, več prodajali, s tem pa bi se odprla tudi nova delovna mesta doma, v ZDA," je v četrtek dejal ameriški predsednik, ki je kongresne volitve izgubil prav zaradi slabega gospodarskega položaja v domovini. Stopnja brezposelnosti je trenutno 9,6-odstotna, s te številke pa se ne premakne že zadnjih nekaj mesecev.

Nekateri prav zato menijo, da si predsednik zaradi nakopičenih težav doma za zunanjo politiko ne more vzeti toliko časa, kot bi si ga želel. "Ker je prezaseden z domačimi zadevami, bo v zunanji politiki zmeren in spravljiv," je dejal profesor mednarodnih odnosov z univerze v New Delhiju Amitabh Mattoo.

Kako juan zvišati na "pravo" vrednost?
Stvar, na katero bo med turnejo najbolj vztrajno opozarjal, bo vprašanje vrednosti kitajskega juana, pogovori s kitajskim kolegom Hujem na srečanju skupine G-20 pa bodo tekli tudi o severnokorejskem jedrskem programu in vprašanju človekovih pravic na Kitajskem.

Obama naj bi v naslednjih petih letih želel podvojiti vrednost ameriškega izvoza, zato bo poskusila njegova administracija ob obisku odstraniti tudi ovire pri zamrznjenem ameriško-južnokorejskem trgovinskem sporazumu, uspeh tega dogovora pa bo pomemben ne le za Seul, ampak tudi za regijo kot celoto.

Izmed vseh držav se bo najdlje, tri dni in pol, zadržal v Indiji. To bo tudi najdaljši čas, kar ga bo kot predsednik preživel v kateri koli tuji državi. S tem želi poudariti velik pomen indijsko-ameriških odnosov, saj bi morala biti prav Indija tista azijska država, ki bi ji ZDA morale posvetiti največ pozornosti.