Šaron je združil Izraelce, a tudi Palestince. Foto: Reuters
Šaron je združil Izraelce, a tudi Palestince. Foto: Reuters
Karmen Švegl
Dopisnica RTV-ja med množico novinarjev pred bolnišnico, v kateri zdravijo Šarona. Foto: RTV SLO
Palestinski zaporniki
Večina Palestincev ne bo žalovala za Arielom Šaronom. Foto: EPA

Izraelci žalujejo in se sprašujejo, kakšna bo prihodnost države po človeku, ki je znal poenotiti narod, celo v najtežjih časih, kot je bil lanski umik iz Gaze.

"Na judovsko ljudstvo je legla temna senca, ko se je po sveti deželi razširila vest o bolezni Ariela Šarona. Prikovani so pred televizijske ekrane. Sprašujejo se, kaj se bo zgodilo, ko Šaron ne bo več predsednik judovske države, kdo bo zasedel njegov stol," pojasnjuje dopisnica z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl.

Prošnje Bogu
Tako kot vedno v hudih časih, so se Judje tudi tokrat zatekli k Bogu. "Pri zidu objokovanja možje in žene sklanjajo glave, v reže med težkimi kamni vtikajo drobne papirnate svitke z željami. Na številnih je zapisana prošnja, naj Arikovo srce ne neha utripati," slikovito oriše dogajanje Šveglova.

Negotove volitve
Številni Izraelci so prepričani, da judovska država ne premore še ene tako karizmatične osebnosti, kot je Šaron. Ker se je njegovi novoustanovljeni stranki Kadimi obetala zmaga na marčnih volitvah, je Izrael padel v politično negotovost, izhod iz nje pa je zavit v gosto meglo.

Palestinci negotovi
Na palestinski strani ni žalovanja, je pa velika negotovost. Palestincem ni hudo za Šarona, saj jim je prinesel mnogo gorja, a so mnenja glede tega, kaj to pomeni za mir, po navedbah Šveglove deljena.

"Šaron vendarle ni zgolj človek, ki je uresničil izraelski umik iz Gaze, pač pa tudi izzivalni politik, ki je z obiskom tempeljskega griča pred skoraj petimi leti zanetil krvavo palestinsko vstajo, ki je terjala na tisoče življenj. Šaron je tudi general, ki ni preprečil pobojev v begunskih taboriščih Sabra in Šatila na jugu Libanona. Po tem so si ga zapomnili Arabci," pravi Šveglova.

Številni Palestinci menijo, da si zasluži trpljenje. "Ne morem reči, da mi je hudo za Šarona. Toliko trpljenja nam je prinesel. Poglejte ta zid, ki obdaja Jeruzalem, poglejte te otroke, ki so ostali brez staršev," je dejal prvi. "To so Šaronovi vojaki, grdo ravnajo z nami," je pripomnil drugi. Podobno mnenje delijo sto tisoči Palestincev, ki jih je neizprosni politik in nekdanji general prignal na rob preživetja.