Kot je zatrdil notanji minister Republike srbske, ni bil nihče tarča policijske akcije zaradi nacionalne ali verske pripadnosti. Foto: Reuters
Kot je zatrdil notanji minister Republike srbske, ni bil nihče tarča policijske akcije zaradi nacionalne ali verske pripadnosti. Foto: Reuters

Po besedah notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača je bilo med enajsterico prijetih več aretiranih v povezavi z radikalnim islamizmom, nekateri med njimi pa so se udeležili bojev v Siriji. Večino drugih so oblasti že izpustile.

Policija je preiskala 32 lokacij, za katere so obstajali indici o morebitnih povezavah s skrajnimi skupinami. "Od partnerskih služb smo dobili informacije o posedovanju orožja, eksplozivnih naprav ali novačenju oseb za boje v tujini in možnosti radikalnih dejanj ter raznih oblikah napadov," je dejal Lukač.

Operacija je naletela na kritike nekaterih politikov, ki so očitali oblastem, da je bila uperjena proti Bošnjakom v tej entiteti. Tudi vlada Federacije BiH-a, druge entitete BiH-a, je izrazila zaskrbljenost zaradi racije, ki jo je policija Republike srbske izvedla v predelu entitete, kjer živijo Bošnjaki povratniki, ter pozvala k spoštovanju njihovih pravic.

Lukač je nato danes zatrdil, da ni bil nihče tarča policijske akcije zaradi narodne ali verske pripadnosti. Napovedal pa je, da se bo policija v prihodnje brez oklevanja odzvala na morebitne grožnje, ne glede na vero ali narodnost tistega, za katerega bodo ocenili, da predstavlja nevarnost.