Primerov, v katerih poskušajo posamezniki s samopoškodbo priti do zavarovalniškega denarja je v Evropi vedno več. Foto: EPA
Primerov, v katerih poskušajo posamezniki s samopoškodbo priti do zavarovalniškega denarja je v Evropi vedno več. Foto: EPA

Španijo te dni prestresa primera dveh moških, sicer nista medsebojno povezana, ki sta si odrezala roko, da bi od zavarovalnice dobila do 2,5 milijona evrov odškodnine.

A njuna potegavščina ni uspela, saj sta imela oba storilca po besedah direktorja zavarovalnice gesterec Joseja Luisa Nieta "preveč čiste reze". Namreč, prvi moški je zavarovalnico prepričeval, da si je roko poškodoval v prometni nesreči, drugi pa pri delu s testerjem električne napetosti.

Primerov, v katerih poskušajo posamezniki s samopoškodbo priti do zavarovalniškega denarja, je v Španiji vedno več. Med njimi pa prednjačijo predvsem člani raznih tolp, ki uprizarjajo lažne prometne nesreče in druge poškodbe.

Država ne najde izhoda iz recesije
Španijo, četrto gospodarsko najmočnejšo državo v območju evra, je močno prizadela svetovna finančna in gospodarska kriza leta 2008, zaradi katere se je zlomil njen nepremičninski sektor. Pirenejska članica evrskega območja še vedno ne najde učinkovitega izhoda iz recesije z dvojnim dnom.

Španija ni osamljen primer
Pred mesecem dni je v avstrijskih medijih zaokrožila novice o Hansu Urlu, ki si je z motorno žago odrezal nogo in jo zažgal v pečici, da mu je kirurgi ne bi mogli prišiti nazaj, in to samo zato, da bi ohranil nadomestilo za brezposelnost.