Zdravstvena reforma in zakon nameravata preoblikovati ameriški zdravstveni sistem. Foto: EPA
Zdravstvena reforma in zakon nameravata preoblikovati ameriški zdravstveni sistem. Foto: EPA

Odločitev sodnika Henryja Hudsona je prva taka odločitev, pred njim sta dva sodnika v podobnih tožbah zakon potrdila. Hudson je podprl argumente zvezne države Virginija, da je zahteva zakona o obveznosti zdravstvenega zavarovanja oziroma o kazni v nasprotnem primeru neustavna. Njegova odločitev je bila pričakovana, saj ga je na položaj sodnika leta 2002 imenoval republikanski predsednik George Bush.

Hudson je v odločitvi zapisal, da sporen del zakona "ni niti v skladu z besedilom niti z duhom ustave", ni pa želel ovreči celotnega zakona, kar je po mnenju opazovalcev majhna zmaga predsednika ZDA Obame. Njegova administracija se bo najverjetneje pritožila, saj je zakon o zdravstvenem zavarovanju eden izmed temeljev predsedovanja Obame.

Ob morebitni odločitvi v Virginiji bo pristojno prizivno sodišče dobilo na mizo dve nasprotujoči si odločitvi sodišča prve stopnje. Stran, ki bo izgubila, pa se bo najverjetneje pritožila.

Veliko tožb zaradi zakona
Prav tako republikanski sodnik je pred kratkim potrdil podobno tožbo 20 zveznih držav na Floridi, ki so jo vložili pravosodni ministri, od katerih jih je 19 republikancev. Demokratska sodnika v Michiganu in Virginiji sta pred časom podobni tožbi zavrnila.

Zdravstvena reforma, ki je močno razdelila ZDA, predvideva obvezen dostop do zdravstvenega zavarovanja za okoli 30 milijonov ljudi. Zakon obvezuje ljudi, ki niso zavarovani, da si zavarovanje plačajo, v nasprotnem primeru pa jih čaka kazen. Določilo o kazni sicer začne veljati šele leta 2014. Poplava tožb proti zakonu kratkoročno ne bo imela večjega neposrednega učinka, saj bo imelo zadnjo besedo vrhovno sodišče.