Do zob oboroženi policisti in vojaki - v teh dneg stalnica na ulicah Juareza. Foto: EPA
Do zob oboroženi policisti in vojaki - v teh dneg stalnica na ulicah Juareza. Foto: EPA
Juarez ima najvišjo stopnjo kriminala v Mehiki. Foto: EPA

Naključni pregledi vozil, patrulje zamaskiranih vojakov in policistov v ostrostrelskih opravah so le nekateri izmed znakov velikopotezne vojaške akcije, ki jo je naročil mehiški predsednik.



Poleg tega se je četam pridružilo še 3.000 zveznih agentov, ki bodo izvajali podobne preiskave, kot jih v ZDA opravlja FBI. "Ostali bodo tako dolgo, kot bo potrebno," je bil odločen Jaime Torres Valdez, policijski predstavnik Juareza.

Srhljiv ultimat vodji policije
Krvavo nasilje med rivalskimi mamilarskimi karteli ter med njimi in mehiško vlado že dolgo pesti mesto in celotno zvezno državo Chihuahuo, razmere pa so se v zadnjem času le še poslabšale. Prejšnji mesec je moral odstopiti vodja policije, potem ko so mu pripadniki organiziranega kriminala zagrozili, da bodo vsak dan, ko bo on na položaju, ubili po enega policista.

Ta teden je ameriško veleposlaništvo v mestu izrecno pozvalo Američane, naj se izogibajo območja, češ da ni nobenega znaka, da se bo položaj v bližnji prihodnosti izboljšal.

Plusi in minusi policijske države
Prejšnji teden se je v Juarezu sešel varnostni svet predsednika Felipeja Calderona in skušal sestaviti strategijo za učinkovitejši boj proti prekupčevalcem z mamili. Eden izmed prvih korakov: po vsem mestu bodo namestili varnostne kamere, s pomočjo katerih naj bi policisti zajezili usmrtitve in uboje na ulicah Juareza. Le v letu 2008 je bilo namreč usmrčenih 1.600 ljudi.

Policija je prebivalcem svetovala, naj s seboj vedno nosijo identifikacijo, češ da se bodo s policijskimi patruljami, ki naključno preverjajo voznike in pešce, počutili varnejše. A zagovorniki človekovih pravic že opozarjajo, da vse to pelje v policijsko državo - in to v državi, kjer je zaupanje v može v modrem že tako nizko.

Spet drugi menijo, da nov režim učinkuje. Senator Ramon Galindo Noriega je povedal, da je v zadnjih sedmih dneh povprečje ubojev na dan padlo s šest na pet, mnogi prebivalci pa menijo, da je poostren nadzor edina rešitev.

K. S.