Obama je navdušen nad odborom za finance, ki je podprl predlog zakona, še posebej pa je pohvalil republikansko senatorko. Foto: EPA
Obama je navdušen nad odborom za finance, ki je podprl predlog zakona, še posebej pa je pohvalil republikansko senatorko. Foto: EPA
Reforma
Brez zavarovanja je danes približno 50 milijonov Američanov, ki podpirajo refomo Obame. Foto: EPA

14 senatorjev je glasovalo za predlog, devet pa se jih je izreklo proti. Med senatorji, ki so podprli predlog zakona so bili vsi demokrati in ena republikanka, senatorka Olympia Snowe. Snowova je svojo odločitev obrazložila z besedami: "Ko kliče zgodovina, kliče zgodovina," je dejala, a kljub temu poudarila, da ni nujno, da bo tudi pozneje podprla zakon. "Še dolga, dolga pot nas čaka na tem potovanju. Moj glas danes je moj glas danes in ne napoveduje, kaj bom storila v prihodnosti," je še povedala zmerna republikanka.

Predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev odbora in dejal, da gre za pomemben korak k sprejetju obsežne reforme v kongresu. "Vse bližje smo sprejetju reforme, a nas čaka še veliko dela. Zdaj ni čas, da se trepljamo po ramenih, ampak da nadaljujemo in speljemo delo do konca," je dejal Obama. Predsednik je še posebej pohvalil republikansko senatorko za njen pogum in resnost namena.

Predlog čaka še težko usklajevanje
Pred odborom za finance so zakon že podprli štirje drugi kongresni odbori, republikanci pa so do predloga zakona ves čas kritični. Predlog morata zdaj uskladiti odbora za finance in za zdravstvo, preden bo o njem odločal celoten senat. Še vedno ni zagotovljeno, da bo zakon v senatu sprejet, saj za potrditev potrebujejo 60 glasov, torej morajo zanj glasovati vsi demokratski senatorji, dva neodvisna in en republikanec. Tu se lahko pojavijo težave, saj nekaj konservativnih demokratov omahuje pred najbolj radikalnimi spremembami, kot je ustanovitev javne zavarovalnice, ki bi omogočila izbiro in prisilila zasebne zavarovalnice v znižanje stroškov za zavarovance.

Predlog finančnega odbora senata, imenovan tudi Baucusov predlog po predsedniku odbora Maxu Baucusu iz Montane, ne predvideva javne zavarovalnice, ampak neke vrste kooperative, ki verjetno ne bodo preživele do konca procesa usklajevanj, poleg tega pa predvideva le zavarovanje za 94 odstotkov Američanov, vreden pa je 829 milijard dolarjev v desetih letih. Kongresni urad za proračun je izračunal, da bodo z njim v desetih letih proračunski primanjkljaj zmanjšali za okrog 80 milijard dolarjev. Predlog še zdaleč ni dokončen, ker se bo najprej usklajeval s predlogom odbora za zdravstvo, nato pa še z usklajenim predlogom treh odborov predstavniškega doma.

Obama si želi zavarovanje za vse Američane
Glavna cilja reforme, ki je trenutno najpomembnejši predsednikov projekt, sta znižati stroške zavarovanja s povečanjem konkurence in drugimi ukrepi ter omogočiti zavarovanje vsem Američanom. Obama si z novo reformo prizadeva, da zavarovalnice ne bi več zavračale ljudi, ki že imajo diagnozo, zmanjšal bi stroške, ki jih zavarovalnice vedno znova nalagajo svojim komitentom, ter preprečil zavarovalnicam, da se odpovejo ljudem, ki resno zbolijo, ali pa da ne obnovijo zavarovanja najbolj bolnim. Predsednikov osnutek reforme predvideva tudi, da bi zavarovalnice v celoti krile preventivno nego zavarovancev, prav tako pa bi prepovedal zavarovalnicam, da delijo zavarovalniške police glede na spol.