Erjavec je razburil Hrvate s svojo izjavo. Foto: BoBo
Erjavec je razburil Hrvate s svojo izjavo. Foto: BoBo
Vesna Pusić
Pusićeva upa, da bo kljub politični krizi v Sloveniji dosežen dogovor med državama. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister je v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije izjavil, da je "vprašanje Ljubljanske banke in ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške k EU-ju nedvomno resen problem". Ob tem je dodal, se lahko zgodi, če Slovenija tega ne bo uredila zaradi politične krize, da 1. julija Hrvaška ne bo vstopila v EU kot polnopravna članica.

"In če zamudi ta rok, se lahko zgodi, da sploh ne bo nikdar polnopravna članica EU-ja," je poudaril Erjavec in pojasnil, da v EU-ju v tem trenutku ni več interesa za širitev, ker ima sam dovolj težav.

"Menim, da je skrajno neresno, da zunanji minister sosednje in načeloma prijateljske države daje takšne izjave. Slovenska politika se mora zavedati, da na ta način ne moremo graditi prijateljskih odnosov," je reški župan Vojko Obersnel pojasnil razloge za svojo izjavo na Twitterju. Obersnel je sicer dolgoletni župan Reke in član največje vladne stranke SDP.

Na vprašanje, kaj je mislil s tem, da Slovenci ne bodo mogli do hrvaške obale Jadrana, je Obersnel odgovoril, da je to lahko eden izmed odzivov, če se bo nadaljevala omenjena slovenska politika.

"Tisto, kar sem zapisal, je moje osebno stališče, do katerega imam absolutno pravico, tudi zaradi tega, ker je del moje družine iz Slovenije," je dejal za zagrebški časopis Jutarnji list.

Na Twitterju je pojasnil, da se to nanaša predvsem na slovenskega zunanjega ministra, ki "ves čas provocira s svojimi izjavami". Erjavec ima sicer počitniško hišo v hrvaški Istri.

"Vidim, da so se vsi razburili zaradi enega tvita. Ta se nanaša predvsem na ministra Erjavca in tiste, ki ga podpirajo," je Obersnelovo pojasnilo povzel novičarski spletni portal Index.hr.

Srečanje strokovnjakov konec januarja
Erjavec je v četrtek tudi dejal, da Slovenija lahko do konca februarja pripravi vse, da bo DZ ratificiral hrvaško pristopno pogodbo k EU-ju, ker je edini slovenski pogoj, da Hrvaška umakne pooblastila za tožbe proti LB-ju in NLB-ju, ki so vložene na Hrvaškem.

Finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić naj bi se petič sešla 29. januarja v Ljubljani, obe strani pa pričakujeta, da bosta predstavila rešitev, ki bo sprejemljiva za obe vladi.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je sicer večkrat dejala, da bodo umaknili sporna pooblastila, če bosta vladi sprejeli "alternativno rešitev" spora o LB-ju.