Po odločitvi haaškega sodišča so v številnih hrvaških mestih potekali množični protesti. Veliko Hrvatov je prepričanih, da sta bila Gotovina in Markač žrtvovana za vstop Hrvaške v EU. Foto: Reuters
Po odločitvi haaškega sodišča so v številnih hrvaških mestih potekali množični protesti. Veliko Hrvatov je prepričanih, da sta bila Gotovina in Markač žrtvovana za vstop Hrvaške v EU. Foto: Reuters

"Vir greha te sodbe je v težki zlorabi sodišča, ki svoj ugled in mednarodni pomen znižuje na politično, nepravno raven," so zapisali pri HBK-ju, kjer so nepravnomočno odločitev haaškega sodišča, da kaznuje Gotovino s 24, Markača pa z 18 leti zapora zaradi vojnih zločinov med operacijo Nevihta in po njej, ostro obsodili zaradi dela, ki govori o združenem zločinskem dejanju, v katero je sodišče vključilo takratni politični in vojaški vrh Hrvaške. Škofje so poudarili, da je sodba o združenem zločinskem dejanju "neutemeljena" ter da obenem predstavlja žalitev za hrvaški narod in pravico na splošno.

Obsodba bi bila lahko vir novega nasilja
Škofovska konferenca je izpostavila, da je Hrvaška vodila osvobodilno vojno proti srbski agresiji ter da sta resnica in pravica predpogoja za mir in vzajemno spoštovanje. Menijo, da bi lahko petkova razsodba postala nevarna in bo posredna podpora za novo nasilje tako kot vir novih krivic v svetu.

Nadaljevanje sojenja zahteva skrajnjo občutljivost pravnih strokovnjakov za resnico in pravico, tako kot pozornost celotne mednarodne skupnosti pri sklepni odločitvi haaškega sodišča v primeru Gotovine in Markača, menijo hrvaški škofi.

Molitev za generala, njuni družini in žrtve
Kljub krivici, ki se jim je zgodila, so hrvaške državljane pozvali, naj ohranijo svoje dostojanstvo, vernike pa k molitvi za pravično odločitev v primeru Gotovine in Markača. Z obsojenima generaloma in njunima družinama ter z vsemi nedolžnimi žrtvami v domovinski vojni, ne glede na to, kateremu narodu pripadajo, so škofje izrazili "krščansko in človeško solidarnost".

Škofje so v pismu izrazili zaskrbljenost za mednarodni ugled Hrvaške zaradi razsodbe ter glede njenega vpliva na gradnjo miru in pravice v mednarodnih odnosih. Zaradi odločitve haaškega sodišča prejšnji petek je večina hrvaških državljanov močno nezadovoljnih, svojo osuplost in nezadovoljstvo pa je izrazila tudi večina hrvaških politikov.