Na protestih v središču Zagreba se je v soboto zbralo približno 7.000 ljudi. Foto: EPA
Na protestih v središču Zagreba se je v soboto zbralo približno 7.000 ljudi. Foto: EPA

Po odločitvi Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v primeru Anteja Gotovine in Mladena Markača se strasti na Hrvaškem ne pomirijo. Po sobotnih protestih v Zagrebu in nekaterih drugih mestih se nemiri nadaljujejo predvsem v okolici Zadra. Na jadranski magistrali ter na cestah pri Bibinju in v okolici mesta Vrana so vso noč gorele avtomobilske gume, gasilci pa so požare že pogasili in odstranili gume s cest.

Policija je sporočila, da je v noči na nedeljo v rojstnem kraju generala Gotovine Pakoštane v bližini Zadra zagorelo 30 plastičnih zabojnikov, ki so bili v odprtem skladišču lokalnega komunalnega podjetja, pridržali pa so tudi 19- in 20-letnika, ki sta poskušala zrušiti drevo na jadransko magistralo pri kraju Bibinje.

Zagrebška policija ovadila dve osebi
Medtem je zagrebška policija sporočila, da so zaradi zažiganja zastave Evropske unije na sobotnih protestih v Zagrebu kazensko ovadili dve osebi. Za kaznivo dejanje žalitve ugleda tuje države ali mednarodne organizacije je na Hrvaškem predvidena kazen med tremi meseci in tremi leti zapora.

Po podatkih policije naj bi bilo na sobotnih protestih v Zagrebu približno 7.000 ljudi. Izražali so ogorčenje zaradi dolgoletnih zapornih kazni, ki jih je haaško sodišče izreklo za hrvaška generala. Gotovina je bil zaradi vojnih zločinov v času med operacijo Nevihta avgusta 1995 in po njej obsojen na 24 let zaporne kazni, Markač pa na 18.

Vlada in odvetniki že načrtujejo pritožbo
Hrvaška vlada je zaradi odločitve haaškega sodišča že napovedala diplomatsko ofenzivo, s katero bi dokazala, da operacija Nevihta ni bila zločinsko dejanje. Predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić je napovedal, da bodo združili vse pravne in politične moči, da bi lahko kar najbolje odgovorili na sodbo Gotovini in Markaću, saj je ta zaradi omembe zločina obsodba celotne države.

V Zagreb sta tako že prispela odvetnika generala Gotovine Luka Mišetić in Greg Kehoe, ki naj bi se popoldne srečala z ministrom za pravosodje Draženom Bošnjakovićem. Mišetić je za hrvaške medije povedal, da se bo odvetniška ekipa povsem posvetila pisanju pritožbe, čas za pritožbo na odločitev sodišča pa imajo do 1. avgusta.

Zaradi odločitve haaškega sodišča je v zadnjih dneh med Hrvati močno padla podpora vključevanju države v Evropsko unijo.