Okoli že zdaj dobro utrjenega ameriškega veleposlaništva v Sani so še poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Okoli že zdaj dobro utrjenega ameriškega veleposlaništva v Sani so še poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA

V zadnjih treh dneh je jemenska vlada napotila več tisoč vojakov v tri pokrajine, kjer so sodelovali proti islamskim skrajnežem in jih tudi obkolili. Pet skrajnežev so tudi priprli, varnostna operacija pa se nadaljuje.

Ameriško veleposlaništvo v Sani je sporočilo, da je znova odprlo vrata, potem ko so vladne sile ubile dva pripadnika Al Kaide. Ta naj bi bila del varnostne grožnje, zaradi katere so ZDA in še nekatere evropske države pred dnevi zaprle svoja veleposlaništva v državi na južnem robu Arabskega polotoka.

Jemen se je v središču ameriškega boja proti terorizmu znašel po tem, ko je tamkajšnja celica Al Kaide prevzela odgovornost za neuspeli poskus terorističnega napada na ameriško letalo, na katerem je hotel na božični dan nigerijski potnik sprožiti razstrelivo. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je spopade v Jemnu označila kot grožnjo regionalni in svetovni varnosti.

Zahod in sosednja Savdska Arabija sta zaskrbljena nad nestabilnostjo v najrevnejši arabski državi, saj se bojijo, da bi se operacije skrajnežev lahko preselile tudi prek meje v savdskoarabsko kraljevino, največjo izvoznico nafte na svetu.