ZDA so na Jemen postale pozorne, ko je Nigerijec, ki je poskušal na božični dan razstreliti ameriško letalo na poti iz Amsterdama v Detroit, priznal, da se je uril v Jemnu. Foto: EPA
ZDA so na Jemen postale pozorne, ko je Nigerijec, ki je poskušal na božični dan razstreliti ameriško letalo na poti iz Amsterdama v Detroit, priznal, da se je uril v Jemnu. Foto: EPA
Člani Al Kaide
Jemen že dolgo velja za zatočišče islamskih skrajnežev, deloma zato, ker je jemenska vlada z odprtimi rokami sprejela islamske borce, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja borili v Afganistanu. Foto: EPA
ZDA in Velika Britanija v Jemen

Po sporočilu iz Londona si bosta stroške delovanja državi delili, enota pa naj bi zagotavljala tudi podporo jemenski obalni straži. Velika Britanija in ZDA so sicer že v preteklosti pomagale jemenskim protiterorističnim organom, novost pa je to, da sta državi to pomoč zdaj prvič tudi uradno potrdili. Po napovedih Downing Streeta naj bi Velika Britanija za Jemen leta 2011 namenila okoli 150 milijonov evrov.

Poleg Jemna bodo skrbno spremljali tudi stanje v Somaliji, kjer vlada nima nadzora nad državo, zato si bosta državi prizadevali za posredovanje Združenih narodov zaradi razraščanja tamkajšnjih terorističnih skupin v tej državi na vzhodu Afrike.

Novica je prišla le dan zatem, ko je britanski premier Gordon Brown napovedal sklic mednarodne konference o boju proti skrajnežem v Jemnu, ki bo potekala sočasno s konferenco o Afganistanu 28. januarja, na njej pa naj bi sodelovalo 43 držav.

Zaradi grožnje Al Kaide so ZDA v jemenski prestolnici Sana začasno zaprle svoje veleposlaništvo, jemenske uslužbence pa pozvale, naj ostanejo doma.

Petraeus priletel v Sano
Jemen oziroma tamkajšnjega predsednika Alija Abdalaha Saleha pa je v sklopu ofenzive proti oboroženim skrajnežem obiskal tudi izkušeni ameriški general David Petraeus, ki poveljuje ameriškim operacijam na Bližnjem vzhodu in osrednji Aziji. To je nova potrditev napovedi ameriške administracije, da se je dogajanje v Jemnu znašlo pri vrhu njihovih zunanjepolitičnih prednostnih nalog.

Washington je sicer jemenski vojski v napadih konec decembra, v katerih so ubili več kot 60 islamskih skrajnežev, zagotovil tako obveščevalne podatke kot vojake, ki pomagajo v boju proti privržencem Al Kaide.

Stvari niso rožnate
Jemen, država na skrajnem jugu Arabskega polotoka, sicer potrebuje tako gospodarsko kot vojaško pomoč. Število ljudi hitro raste, zato se vse več prebivalcev spopada z revščino, poleg tega pa so zaloge vode vse manjše, njihov glavni vir zaslužka, nafta, pa bi prav tako v prihodnjih letih lahko izginil.

Varnostne razmere v državi so zato zelo slabe, saj je na severu veliko upornikov, na jugu pa se je oblikovalo gibanje, ki si prizadeva za odcepitev. Trenutna vlada je zelo šibka in nepriljubljena.

ZDA in Velika Britanija v Jemen