Jemenske vladne sile so se odločile obračunati z uporniki, a očitno pri tem niso računale na številne žrtve med civilisti. Foto: EPA
Jemenske vladne sile so se odločile obračunati z uporniki, a očitno pri tem niso računale na številne žrtve med civilisti. Foto: EPA

Jemenske vladne sile se že nekaj čas trudijo zatreti naraščajoči upor pripadnikov šiitske sekte Zajdi, ki so znani tudi kot Huti po imenu družine, iz katere izhaja njihov sedanji voditelj Abdul Melk Al Huti. Spopadi so se okrepili, potem ko je pred nekaj tedni vlada začela silovito ofenzivo proti upornikom, zaradi česar je bilo z domov pregnanih na tisoče ljudi.

Tragičen zračni napad se je zgodil v sredo v bližini meje s Savdsko Arabijo, ko naj bi se uporniki skrivali med razseljenimi prebivalci in streljali na vladne sile. Po pripovedovanju prič naj bi se razseljene družine zbrale pod drevesu, med njimi pa naj bi bili tudi uporniki. Priče še pripovedujejo, da je med mrtvimi večina otrok, žensk in starejših ljudi.

Šiiti se počutijo zapostavljene
Jedro spora leži v zahtevi upornikov po večji avtonomiji in večji vlogi za njihovo različico šiitskega islama v večinsko sunitski jemenski družbi. Uporniki vlado v Sani obtožujejo diskriminacije, korupcije in prevelike navezanosti na sosednjo Savdsko Arabijo ter ZDA. Vlada na drugi strani upornikom očita, da jo skušajo strmoglaviti in vzpostaviti vladavino šiitskega prava.