Brown je sklical konferenco po nedavnem poskusu napada na ameriško letalo, ki je letelo iz Amsterdama v Detroit. Napadalca naj bi urili člani Al Kaide v Jemnu. Foto: EPA
Brown je sklical konferenco po nedavnem poskusu napada na ameriško letalo, ki je letelo iz Amsterdama v Detroit. Napadalca naj bi urili člani Al Kaide v Jemnu. Foto: EPA
Konferenca o Jemnu

Konferenca bo potekala 28. januarja, sočasno s konferenco o Afganistanu, ki naj bi se je udeležili voditelji ali ministri približno 43 držav. "Mednarodna skupnost Jemnu ne sme odtegniti podpore, ki jo potrebuje za boj proti ekstremizmu," je ob tem dejal Gordon Brown, ki je na konferenco povabil ključne mednarodne akterje.

V Jemnu so omenjeno odločitev že pozdravili
"To je korak v pravo smer, ki bo mobiliziral mednarodno podporo za razvoj Jemna in njegov boj proti brezposelnosti in posledicam revščine," je po poročanju jemenske tiskovne agencije Saba dejal neimenovani predstavnik jemenskih oblasti in dodal, da je odprava revščine in brezposelnosti v deželah v razvoju najboljši način za boj proti ekstremizmu.

Svetovne sile so na Jemen postale pozorne, potem ko je Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab, ki je na božični dan poskušal razstreliti ameriško letalo na poti iz Amsterdama v Detroit, priznal, da ga je v Jemnu urila Al Kaida. Ta država je bila dolgo zatočišče za islamske skrajneže, deloma zato, ker je jemenska vlada z odprtimi rokami sprejela islamske borce, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja bojevali v Afganistanu.

ZDA so javno obtožile Al Kaido
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek prejel prve izsledke preiskave o delu obveščevalnih služb v povezavi s spodletelim napadom. ZDA so tokrat prvič javno obtožile Al Kaido za omenjeni poskus napada na letalo. Obama je v nagovoru dejal tudi, da so ZDA v vojni z "daljnosežno mrežo nasilja in sovraštva", obenem pa obljubil, da bo Al Kaida na Arabskem polotoku odgovarjala za napad.

Na pomoč Al Kaidi je že priskočila skrajna somalijska milica Al Šabab, ki je napovedala, da bo na pomoč organizaciji na Arabskem polotoku poslala svoje bojevnike. Jemen se je na omenjeno napoved že ostro odzval in sporočil, da tujim bojevnikom ne bo dovolil, da bi se vtihotapili v državo.

Jemenski zunanji minister Abu Bakr al Kurbi je ob tem zagotovil, da Jemen na svojem ozemlju ne bo dopuščal tujih bojevnikov in bo ukrepal proti vsakomur, ki bo ogrozil varnost in stabilnost Jemna.


Konferenca o Jemnu