Zaradi sumljivega potnika so morali ustaviti in pregledati še eno letalo družbe Northwest. Foto: EPA
Zaradi sumljivega potnika so morali ustaviti in pregledati še eno letalo družbe Northwest. Foto: EPA
Panika v letalskem prometu

Posadka na letu Northwest številka 253, ki je potovalo iz Amsterdama v Detroit, je v nedeljo prijavila glasnega in nesramnega potnika. Letalo so takoj obkrožila policijska in reševalna vozila, policisti so zavzeli letalo, a so po eni uri ugotovili, da je bil možakar eno uro zaklenjen na stranišču, ko ga je posadka spraševala o tem, pa naj bi postal glasen. Preiskava ni ugotovila ničesar nevarnega, tako da so potniku dovolili nadaljevati pot. O dogodku je bil takoj obveščen tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki se mudi na počitnicah na Havajih.

Že v soboto zvečer pa so potniki na letalu družbe US Airways, ki je bilo na poti iz Orlanda v Phoenix, posadki prijavili dva sumljiva potnika, ki sta se glasno pogovarjala in gledala film o samomorilskem bombašu. Policija v Phoenixu je letalo dobro preiskala in zaslišala oba potnika, a se je izkazalo, da sta gledala dve leti staro uspešnico Kraljestvo, ki opisuje zgodbo o FBI-jevi teroristični preiskavi v Savdski Arabiji. Oba potnika sta lahko nadaljevala pot proti San Diegu v Kaliforniji.

Ivano Trump pospremili z letala
Varnostni ukrepi pa so poostreni tudi za ameriške zvezde. Poleta v New York iz Palm Beacha na Floridi tako niso dovolili prvi ženi slavnega bogataša Donalda Trumpa Ivani Trump. Razjezili so jo otroci, ki so se podili po letalu in razgrajali, zato je glasno preklinjala. Ker se ni hotela pomiriti, so poklicali na pomoč šerifove pomočnike, ki so jo "prijazno" pospremili z letala in potem izpustili.

Nigerijca čaka preiskava, napovedan pregled postopkov
V nedeljo so iz bolnišnice v mestu Ann Arbor na skrito mesto premestili 23-letnega Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba, ki je poskušal v petek na letalu družbe Northwest sprožiti eksplozivno napravo. Z njim naj bi se pogovorili tudi nigerijski konzularni predstavniki, predstavniki kongresa pa so v nedeljo napovedovali zaslišanja o tem, kako se je lahko zgodilo, da je Nigerijec na letalo pretihotapil eksplozivno napravo, ki pa se na srečo ni sprožila, ampak je povzročila le manjši požar.

Pregled varnostnih postopkov je ukazal tudi predsednik Barack Obama, saj je bil Abdulmutalab na obsežnem seznamu 550.000 oseb, za katere sumijo, da so povezani s teroristi, ni pa bil na seznamu oseb, ki bi jim prepovedali potovati z letali.

Panika v letalskem prometu