Sirske upornike sestavljajo različne skupine, vsaka s svojimi cilji, a enotne v zahtevi po odhodu Asada. Foto: EPA
Sirske upornike sestavljajo različne skupine, vsaka s svojimi cilji, a enotne v zahtevi po odhodu Asada. Foto: EPA

Videoposnetek sta ostro obsodila organizacija za človekove pravice Human Rights Watch in Narodni svet sirske opozicije. Slednji je ob tem sporočil, da so tovrstna dejanja v nasprotju tako z etiko sirskega naroda kot z vrednotami in načeli svobodne sirske vojske.

HRW navaja, da naj bi bil na posnetku dobro znan sirski upornik Abu Sakar iz Homsa. Organizacija je njegovo dejanje označila za zločin, čeprav še niso potrdili avtentičnosti posnetka.

Na videoposnetku sirski upornik stoji nad truplom uniformiranega vojaka in izreče stavka: "Pri Bogu prisegamo, pojedli bomo vaša srca in jetra, vojaki psa Bašarja. Mi smo junaki Babe Amra." Moški nato v eni roki drži bodalo, v drugi pa srce in ga ponese k ustom. Videoposnetek se nato nenadoma konča.

Vstaja proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada se je začela marca 2011 in od takrat je v državi po navedbah sirske opozicije življenje izgubilo že več kot 80.000 ljudi.

Damask pogojuje udeležbo na konferenci
Sirske oblasti so sporočile, da želijo videti podrobnosti mirovne konference, ki jo predlagajo ZDA in Rusija.

Sirski minister za informiranje Omran Zoabi je dejal, da Damask pozdravlja predlog, a opozarja, da ne bodo del nobenega srečanja, ki posredno ali neposredno škodi nacionalni suverenosti.

Opozicija že od začetka ljudske vstaje zahteva odhod Asada, a sirske oblasti sporočajo, da je to odločitev za sirsko ljudstvo na volitvah.

Minister je še dejal, da si Sirija želi mirne rešitve konflikta, vendar bi se morala mednarodna skupnost ukvarjati tudi s "teroristi", s čimer oblasti označujejo upornike.