Mihail Prohorov, tretji najbogatejši Rus, je tudi predsednik ruske biatlonske zveze in je kot prvi tujec postal lastnik NBA-moštva, kar pri njegovih 203 cm niti ne preseneča. Foto: Reuters
Mihail Prohorov, tretji najbogatejši Rus, je tudi predsednik ruske biatlonske zveze in je kot prvi tujec postal lastnik NBA-moštva, kar pri njegovih 203 cm niti ne preseneča. Foto: Reuters

Na volitvah, ki bodo potekale 4. marca prihodnje leto, se bo za predsedniški položaj potegoval tudi zdajšnji premier Vladimir Putin, ki velja za izrazitega favorita.

Prohorov je septembra odstopil kot predsedujoči Pravične Rusije, saj se ni strinjal s strankino podporo Kremlju. Prohorov je zdaj napovedal ustanovitev nove politične stranke, ki bo ščitila interese ruskega srednjega razreda.

V zavezništvo z nekdanjim finančnim ministrom
Prohorov naj bi oblikoval zavezništvo z nekdanjim finančnim ministrom Aleksejem Kudrinom, ki je zaradi nestrinjanja z gospodarsko politiko predsednika Dmitrija Medvedjeva septembra odstopil s položaja. Kudrin je prav tako v ponedeljek sporočil namero, da vstopi v politiko in sodeluje pri oblikovanju liberalnega gibanja. Po besedah Prohorova se s Kudrinom strinjata glede številnih vprašanj, vendar pa doslej nista sklenila nobenega formalnega dogovora.

Do množičnih protestov v Rusiji, h katerim je zaradi domnevnih kršitev in nepravilnosti na volitvah pozvala opozicija, pa je bil Prohorov zadržan. Kot je dejal, se z nekaterimi gesli, ki so jih na sobotnih protestih vzklikali protestniki, strinja. Protesti pa po njegovem mnenju kažejo, da se civilna družba v Rusiji prebuja.

Za izpustitev zaprtega oligarha
46-letni ruski tajkun, ki velja za tretjega najbogatejšega Rusa, se je zavzel tudi za izpustitev nekdanjega ruskega naftnega mogotca Mihaila Hodorkovskega, ki je v zaporu zaradi kritik na račun ruskih oblasti in premierja Putina, ko je bil ta še predsednik države.

Prohorov je direktor investicijskega sklada Onexim, vrednost njegovega premoženja pa ocenjujejo na 18 milijard dolarjev. S svojimi posli je udeležen v težki industriji, na področjih energije in financ, medijev ter nanotehnologije. Zunaj Rusije je postal znan kot lastnik moštva v košarkarski ligi NBA New Jersey Netsov.