Vse pogostejši so namigi, da so Olmertu premierski dnevi šteti. Foto: EPA
Vse pogostejši so namigi, da so Olmertu premierski dnevi šteti. Foto: EPA

Pozivi k odstopu so vse številnejši, policijska preiskava razkriva, da naj bi več kot desetletje prejemal podkupnine, a Olmert se ne da. Pravi, da bo odstopil le, če bo proti njemu vložena formalna obtožnica. Analitiki menijo, da bodo dvomi glede njegove preteklosti gotovo vplivali na mirovna pogajanja s Palestinci in obisk ameriškega predsednika Georgea Busha prihodnji teden.

"Vsakemu od vas lahko pogledam v oči in rečem: Nikoli nisem vzel podkupnine. Nikoli nisem zase vzel niti penija," je dejal v televizijskem nagovoru. Odkar je Olmert leta 2006 nastopil mesto premierja, nasledil je Ariela Šarona, je bil že večkrat vpleten v različne preiskave. Njegov sin je za rešetkami zaradi finančnih nepravilnosti v kampanji.

Olmert je dejal, da je ves denar, številke naj bi se vrtele okoli več sto tisoč dolarjev, prejel od newyorškega finančnika Morrisa Talanskyja, denar pa naj bi namenil za financiranje več volilnih kampanj od leta 1993 naprej. "Vi, državljani Izraela, ste me izvolili za premierja. Te obveznosti se ne nameravam otresti," je dejal 62-letni politik. Najverjetnejša kandidatka za njegovo naslednico je zunanja ministrica Cipi Livni.

K. T.