Nigerijski uporniki do zdaj pri napadih na naftno infrastrukturo niso uporabljali tovornjakov bomb. Foto: EPA
Nigerijski uporniki do zdaj pri napadih na naftno infrastrukturo niso uporabljali tovornjakov bomb. Foto: EPA

V napadu ni bil poškodovan nihče, odgovornost pa je prevzelo gibanje za emancipacijo v delti Nigra (MEND), ki se bori za večji nadzor domačinov nad prihodki od nafte. Nigerija je v Afriki najbolj bogata z nafto in je osma največja svetovna izvoznica, kljub temu pa večina prebivalcev živi v revščini, medtem ko na njihov račun služi le peščica politikov.

Napadi dvigajo cene nafte
Eksplozijo ob rafineriji so uporniki sprožili z mobilnim telefonom, pri tem pa so uporabili 30 kilogramov dinamita. To je bil ta teden že drugi bombni napad upornikov, ki so letos ugrabili 13 tujih naftnih delavcev, izmed katerih jih je nekaj še vedno v ujetništvu. Ugrabitve in napadi na naftno industrijo so tuja naftna podjetja prisilili k zmanjšanju proizvodnje za 550.000 sodčkov dnevno, kar je tudi eden izmed vzrokov za dvig cen nafte na svetovnih trgih.

Posebno opozorilo Kitajski
Po besedah upornikov je bil napad zadnje opozorilo vsem delavcem v naftni industriji, še posebej pa Kitajski, katere predsednik Hu Džintao je v Nigeriji ta teden podpisal milijarde dolarjev vreden posel za izkoriščanje nafte. Uporniki so naftne delavce pozvali, naj zapustijo območje. Zagrozili so, da bodo povsem ustavili izvoz nafte.

MEND je nastal decembra lani z združitvijo več uporniških skupin v delti Nigra. Poleg večjega nadzora nad dohodki in odškodnin za onesnaževanje okolja, ki ga povzročajo razlitja nafte, od vlade zahtevajo tudi izpustitev dveh uporniških voditeljev. Vlada upornike obtožuje vpletenosti v izredno donosno tihotapljenje in prekupčevanje nafte, ki jo kradejo iz naftovodov.