Za prodajo dela svojega telesa se ljudje odločijo zaradi dolgov ali celo, da lahko kupijo hrano in obleko. Foto: EPA
Za prodajo dela svojega telesa se ljudje odločijo zaradi dolgov ali celo, da lahko kupijo hrano in obleko. Foto: EPA
Za celotno presaditev lahko preprodajalci s človeškimi organi zaračunajo tudi do 200.000 dolarjev. Foto: EPA
Na Kitajskem so se otepali očitkov, da kriminalce obsodijo na smrtno kazen samo zaradi organov, ki bi jih lahko prodali naprej. Foto: EPA
Človek, ki so mu odstranili ledvico
Takšna brazgotina ostane človeku, ki so mu odstranili ledvico. Foto: EPA

Črni trg s človeškimi organi je najbolj razvit v Indiji, na Kitajskem, v Južni Afriki, Pakistanu in Iraku ter vzhodnoevropksih državah, v Rusiji in Moldaviji.

Za prodajo svojega organa se ljudje največkrat odločijo zaradi finančne stiske, saj za ledvico dobijo večkratno vrednost svoje plače.

Cene ledvic po svetu:
Irak 700-1.400 dolarjev
Filipini 2.000-4.000 dolarjev
Turčija 2.700 dolarjev
Brazilija 6.000 dolarjev
Pakistan 14.000 dolarjev
Ukrajina 19.000 dolarjev

Druga in bolj nasilna možnost je, da ljudem organe odvzamejo brez njihovega privoljenja. Po spletu kroži celo legenda o ljudeh, ki so odšli na pijačo v bar, potem pa so se zbudili v kadi polni ledu. Zraven kadi je bil telefon in list, na katerem je pisalo, da je njihovo življenje v nevarnosti in naj takoj pokličejo prvo pomoč. V takšnih primerih so žrtvam odstranili obe ledvici.

Prejemniki organov prihajajo iz bogatejših držav, z urejenim zdravstvom, a se za nezakonito pot odločijo zaradi dolgih čakalnih dob. Pogostokrat gre za Američane, veliko pa je tudi Izraelcev, saj se za darovanje organov tam odloči le malo ljudi.

V Iraku rast črnega trga po letu 2003
Po padcu Sadamovega režima se je v Iraku precej razširilo trgovanje s človeškimi organi. Ledvica je na voljo za 1.400 dolarjev, v izjemnih primerih pa že za 700 dolarjev. Kljub temu so tveganja velika, saj iraške bolnišnice niso najbolj čiste, pesti pa jih tudi pomanjkanje ljudi in medicinskih pripomočkov.

V Moldaviji moški stari od 18 do 28 let svoje ledvice prodajajo od 3.000 dolarjev naprej, prejemniki pa za celoten postopek plačajo tudi do 200.000 dolarjev. Trgovanje s človeškimi organi pa se dogaja tudi v državah z urejeno zakonodajo. V ZDA so namreč marca 2004 aretirali direktorja programa Willed Body na kalifornijski univerzi, ker je prodajal dele telesa, ki so bili darovani kalifornijski univerzi za raziskave.

Usmrtitve s strelom v glavo povzročijo manj škode organom
Škandal s preprodajo človeških organov je pretresel tudi Kitajsko, pojavila so se namreč namigovanja, da so kriminalce obsojali na smrtno kazen samo zato, da bi ob usmrtitvi lahko prodajali njihove organe. Kitajski obsojenci na smrt so bili v resnici usmrčeni s strelom v glavo zato, da bi preprečili večje poškodbe komercialno zanimivih organov, kot so jetra, ledvice in srce.

Leta 2003 je bila razkrita preprodajalska mreža, ki je delovala v Južni Afriki in v Braziliji. V brazilskih bolnišnicah naj bi bolnikom, ki so prišli na druge operacije, med tem odstranili tudi organe, primerne za presaditev.

Nekateri za legalizacijo črnega trga
Velik obseg tragedij, ki so posledica preprodajanja človeških organov, je marsikoga prepričal, da bi morali črni trg preprodaje organov legalizirati. Menijo, da bi bilo treba vzpostaviti svoboden in pravičen trg, ki bi ponujal pravično ceno in kjer bi bilo bolje poskrbljeno za darovalce organov.

A. M.