O dvojezičnih krajevnih napisih se bodo znova pogajali 26. aprila. Foto: MMC RTV SLO
O dvojezičnih krajevnih napisih se bodo znova pogajali 26. aprila. Foto: MMC RTV SLO
Odbor ostro o dvojezičnih napisih

Na današnji seji je zunanjepolitični odbor podprl tako rešitev, ki bo v skladu z avstrijsko državno pogodbo (ADP) in odločitvami avstrijskega ustavnega sodišča ter bo sprejemljiva za celotno manjšino. Zavzel se je tudi za nadaljevanje pogovorov.

Odbor je sprejel tudi sklep, s katerim vladi predlaga, da pripravi vse za notifikacijo ADP-ja, saj je do tega upravičena in je to celo dolžna storiti.

V predstavitvi slovenskih stališč glede pogajanj o dvojezičnih napisih je državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina članom odbora povedala, da vlada in MZZ podpirata tisto, kar je v korist manjšine in kar predlaga manjšina. Več poslancev je opozorilo na neenotnost manjšine, ki po njihovem mnenju negativno vpliva na pogajalski položaj manjšine.

Benčina je pojasnila, da pri dogovoru na avstrijskem Koroškem ne gre le za dvojezične table, ampak za sveženj ukrepov v korist slovenske manjšine, o katerih se manjšina še dogovarja.

Reševanje 56 let stare težave
Avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer je po pogovorih z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem dejal, da bo nov krog pogajanj med predstavniki avstrijske vlade, dežele Koroške in slovenske manjšine potekal 26 aprila. "Prepričan sem, da nam bo uspelo," je povedal.

Po besedah Ostermayerja bo to zadnji krog pogajanj. Meni, da so v ciljni ravnini in da je že mogoče videti ciljno črto. Državni sekretar je zatrdil, da bodo k rešitvi prispevali vsi.

"Naš cilj je vedno bil, da pri tem vsi sodelujejo, in tako ostaja tudi zdaj," je dejal in dodal, da je jasno, da bo treba doseči kompromis, saj je treba rešiti 56 let staro težavo, ne pa ustvariti nove.

Ostermayer ocenjuje, da naj bi bilo v končni fazi na avstrijskem Koroškem okoli 165 dvojezičnih krajevnih tabel.

Tretji krog pogajanj, ki je potekal 1. aprila v Celovcu, je prinesel kompromisni dogovor, ki predvideva dvojezične napise v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Medtem ko je avstrijska stran kompromis pozdravila, je bila slovenska manjšina zadržana.

Odbor ostro o dvojezičnih napisih