Pahor in Kosorjeva se redno srečujeta že od leta 2009. Foto: EPA
Pahor in Kosorjeva se redno srečujeta že od leta 2009. Foto: EPA

Dogovor o novem srečanju slovenskega premierja in hrvaške premierke so neuradno potrdili diplomatski viri v Zagrebu. Srečanje v Gospiću je mogoče razumeti kot krepitev gospodarskega povezovanja med Hrvaško in Slovenijo, za kar sta se Kosorjeva in Pahor dogovorila tudi na zadnjem dvostranskem srečanju 23. oktobra lani v Lovranu na Hrvaškem.

Calcit si je za tovarno prizadeval kar štiri leta
Pahor in Kosorjeva se bosta udeležila slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za tovarno Calcit, ki jo namerava v Gospiću zgraditi slovensko podjetje iz Kamnika, ki je štiri leta sicer neuspešno poskušalo dobiti hrvaška dovoljenja za gradnjo nove tovarne v Gospiću. Tamkajšnje oblasti menda niso bile naklonjene tovarni, mnenje pa naj bi spremenili po letošnjem obisku v Kamniku, kjer so se seznanili z ekološko varnostjo tamkajšnje Calcitove tovarne.

Calcit na Hrvaškem posluje že od leta 2007, ko je v Ličkem Lešću pri Gospiću prevzel tovarno apna. V novo tovarno v Gospiću namerava podjetje vložiti deset milijonov evrov in zaposliti približno 30 delavcev. Tovarna naj bi začela obratovati v prvi polovici prihodnjega leta.

Slovenija in Hrvaška bosta danes pri generalnem sekretarju Združenih narodov v New Yorku registrirali arbitražni sporazum, ki sta ga novembra 2009 podpisala Pahor in Kosorjeva, novembra lani pa sta si državi izmenjali noti ter tako končali postopek sprejemanja oz. ratifikacije sporazuma.

Redna srečanja od leta 2009 naprej
Kosorjeva in Pahor se sicer redno srečujeta od julija 2009, njun neposredni politični dialog, ki je privedel tudi do sklenitve arbitražnega sporazuma o meji, pa je prispeval k izboljšanju odnosov med državama. Predsednika slovenske in hrvaške vlade sta se nazadnje srečala 1. aprila v Smederevu v Srbiji na srečanju t. i. personalne trilaterale, ki ga je gostil srbski predsednik Boris Tadić. Takrat so se pogovarjali predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državami in o njihovem skupnem nastopu na tretjih trgih.