To je po eksploziji ostalo od hotela. Foto: EPA
To je po eksploziji ostalo od hotela. Foto: EPA
Eksplozija je povzročila veliko gmotno škodo. Foto: EPA
Po napadu so policisti takoj obkolili hotel. Foto: EPA

Gre za zadnjega v vrsti napadov na mestna središča v Pakistanu, ki so po mnenju oblasti maščevanje za ofenzivo pakistanske vojske proti talibanskim skrajnežem. Odgovornosti za zdaj ni prevzel še nihče, mediji pa predvidevajo, da so za napad krivi talibani.

Eksplozija je odjeknila pred hotelom Pearl Continental s petimi zvezdicami, ki leži na močno zavarovanem območju Pešavarja. V poslopju je izbruhnil požar, pred njim pa je nastal globok krater. Po navedbah oblasti je umrlo osemnajst ljudi, med njimi dva uslužbenca ZN-a, eden izmed njiju je bil Srb, 60 ljudi je ranjenih.

Po navedbah očividcev in oblasti so trije napadalci na kraj napada prispeli z dostavnim tovornjakom, v katerem je bilo 500 kilogramov razstreliva, pred eksplozijo pa je izbruhnilo streljanje. Kot so poročale priče, je bilo eksplozijo videti do pet kilometrov daleč. Hotel, ki je bil tarča današnjega napada, je priljubljen med uglednimi osebnostmi, predstavniki oblasti in tujimi turisti.

Ostre obsodbe napada
Pakistanski premier Jusuf Raza Džilani je ostro obsodil napad, ki pa po mnenju mnogih sploh ni bil nepričakovan. Današnji je bil namreč že sedmi smrtonosni napad v Pešavarju v mesecu dni. Od začetka vojaške ofenzive proti talibanom na severozahodu Pakistana se je v državi zvrstilo več deset napadov, v katerih je umrlo več kot 100 ljudi. Poleg Pešavarja sta bila prizorišči napada tudi pakistanska kulturna prestolnica Lahore in glavno mesto Islamabad.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in ga označil kot gnusen teroristični napad, ki ga ne more nič upravičiti.

K. S./K. T.