Pomoč do najbolj nedostopnih delov prihaja na oslih. Foto: Reuters
Pomoč do najbolj nedostopnih delov prihaja na oslih. Foto: Reuters
Poplavam v Pakistanu ni videti konca

Oskrba s čisto vodo je bistvena za preprečevanje nevarnih epidemij in bolezni, ki se prenašajo z umazano vodo, kot so huda driska in griža, hepatitis A in E ter tifus. Zaradi poplav so pakistanski viri vode onesnaženi, zato že primanjkuje čiste vode.

Poplave, ki so do zdaj zahtevale okoli 1.600 življenj in prizadele do 20 milijonov Pakistancev, so po ocenah Urada ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) tako ali drugače prizadele šest milijonov otrok.

WHO pripravljen na kolero
Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) se že pripravlja na pomoč več deset tisoč ljudem ob morebitni epidemiji kolere, čeprav pakistanske oblasti ZN-a doslej še niso obvestile o nobenih potrjenih primerih te bolezni. Kolera naj bi ogrožala do šest milijonov ljudi.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je obiskal Pakistan, je razmere opisal kot najhujšo katastrofo, ki jo je kdaj videl, in svet pozval, naj priskoči na pomoč. Do zdaj je država prejela le četrtino od potrebnih 459 milijonov dolarjev pomoči, trdi ZN.

Poplave, ki jih je sprožilo monsunsko deževje pred dvema tednoma, so prizadele četrtino ozemlja Pakistana. Z goratega severozahoda so se premikale proti jugu in prizadele tudi poljedelska območja.

Poplave se nadaljujejo
Poplave še naprej pustošijo po južnem Pakistanu. Narasle vode se iz province Sind selijo še v sosednji Beludžistan, za prihodnje dni pa napovedujejo še več dežja in poplav. V Sindu je pod velikim pritiskom jez v Sukurju, saj se poplavne vode po reki Ind pomikajo proti gosto poseljenemu kmetijskemu osrčju države. Kritičnih bo prihodnjih pet dni.

"Kje je vlada?!"
Več sto jeznih ljudi je v Sindu iz protesta zaradi po njihovem mnenju prepočasne dostave pomoči zaprlo glavno cesto in zahtevalo, da vlada stori več za pomoč prizadetemu prebivalstvu. "Zdi se, da od začetka poplav nimamo vlade. Izgubili smo svoje otroke, živino, komaj smo se rešili – čeprav smo prišli sem, pa ne dobimo ničesar. Kje je vlada, kaj naj naredimo, kam naj gremo? Odgovornost vlade je, da naredi, kar lahko," je jezen in obupan eden izmed protestnikov.

Poplavam v Pakistanu ni videti konca