Zardari je obiskal preživele, ki so jih prizadele poplave, in jim izročil čeke, čeprav bi v tem trenutku verjetno bolj potrebovali hrano, saj so poplave odnesle in uničile velike zaloge pšenice. Foto: EPA
Zardari je obiskal preživele, ki so jih prizadele poplave, in jim izročil čeke, čeprav bi v tem trenutku verjetno bolj potrebovali hrano, saj so poplave odnesle in uničile velike zaloge pšenice. Foto: EPA

Zardarijev obisk mesta Sukur v pokrajini Sind in obljuba, da bodo vsi porušeni domovi kmalu znova postavljeni, ''se zdi kot malo premalo in malo prepozno", piše britanski BBC. Medtem ko se je najmanj 14 milijonov Pakistancev bojevalo za življenje, država pa se je ukvarjala s hudo naravno in človeško katastrofo, je bil Zardari na evropski turneji, kjer se je bolj kot ne rokoval, se smehljal, pil koktejle in se branil pred letečimi čevlji. V Veliki Britaniji je namreč vanj protestnik zalučal svoje obuvalo, kar je v islamskem svetu znak nespoštovanja.

"Predsednik je slišal ljudi in jim obljubil, da bo vlada odločno dano stanje izboljšala kar se da hitro," je za BBC dejal njegov predstavnik za stike z javnostmi Farhatula Barage. Premier Jusuf Raza Gilani je po ogledu poplavljenih območij v pokrajinah Pandžab, Sind in Beludžistan dejal, da Pakistan potrebuje "še več pomoči od naših mednarodnih prijateljev. Potrebujemo več helikopterjev, saj je naravna nesreča presegla naše zmožnosti."

Pomoč državi so že obljubile Velika Britanija, Kitajska, Avstralija in Francija. Na najbolj prizadeta območja pa dobrodelno pomoč že razvažajo ameriški helikopterji in tisoč marincev.

Po ogledu prizadetih območij sta se predsednik in premier sešla v Islamabadu, kjer sta si izmenjala informacije. Po poročanju pakistanskih medijev sta se ob tem zahvalila za vso mednarodno pomoč in pogum Pakistancev.

Zaradi pomanjkanja hrane in uničene infrastrukture Pakistanci tonejo v vse večjo krizo. Združeni narodi so Pakistanu namenili 459 milijonov dolarjev pomoči, od tega so jih 195 milijonov dejansko že razdelili. A kaj ko pomoč prihaja počasneje kot dež. Vremenoslovci so namreč znova napovedali, da se deževno obdobje in monsunsko vreme v prihodnjih tednih še ne bo končalo.