Nad pobudo Savdske Arabije nekatere države očitno niso navdušene. Foto: Reuters
Nad pobudo Savdske Arabije nekatere države očitno niso navdušene. Foto: Reuters

Savdijci so namreč v torek na novinarski konferenci v Riadu sporočili, da so za boj proti terorizmu oblikovali zavezništvo 34 azijskih, bližnjevzhodnih in afriških držav, med katerimi so tudi Pakistan, Egipt, Turčija, Združeni arabski emirati, Malezija, ne pa tudi Iran, Sirija in Irak.

Koalicija naj bi imela sedež v Riadu, od koder naj bi usklajevali vojaške operacije proti teroristom v Iraku, Siriji, Libiji, Egiptu in Afganistanu. Kdaj in kako konkretno naj bi potekale operacije, Savdijci še niso pojasnili.

V tujo državo ne bomo poslali vojakov
A Pakistan o potezi Savdske Arabije očitno ni bil predhodno obveščen. "Našega ambasadorja v Savdski Arabiji smo pozvali, naj nam predstavi podrobnosti. S Savdijci sodelujemo pri boju s teroristi, a ne vem, ali bomo postali del vojaške koalicije. Tudi če bomo, pa v tujo državo ne bomo poslali svojih vojakov," je zatrdil neimenovani predstavnik pakistanske vlade.

Zadržki Pakistana zaradi Irana in Rusije
Pakistansko zadržanost do pobude Savdijcev je mogoče razumeti tudi kot bojazen Islamabada, da bi z vključitvijo v zavezništvo ogrozil odnose z Iranom, proti kateremu bi bila koalicija lahko dejansko usmerjena, in Rusijo.

Indonezija se še ni odločila, Palestina ne ve nič
Podobno zadržana kot Pakistan je tudi Indonezija, še ena država s savdskega seznama, ki je že sporočila, da se bo o svojem sodelovanju v zavezništvu še odločila. Savdijci so na spisek vključili tudi Palestino, ki pa stališča o koaliciji še nima. "Tukaj nihče ne ve, za kaj točno gre," pa je dejal predstavnik palestinskih varnostnih sil.

Davidson: Gre za izboljšanje ugleda Savdske Arabije
Britanski profesor Christopher Davidson, specialist za področje držav Perzijskega zaliva, sicer meni, da je pobuda Savdske Arabije namenjena predvsem izboljšanju njenega ugleda v mednarodnih odnosih. Ta je načet, saj Savdsko Arabijo številni v zahodnem svetu vidijo kot del problema, ne pa rešitve pri boju s terorizmom. Džihadiste naj bi namreč navdihovale prav savdske šole vahabistkega islama.