Nepopisno veselje privržencev nekdanjega premierja Navaza Šarifa. Foto: EPA
Nepopisno veselje privržencev nekdanjega premierja Navaza Šarifa. Foto: EPA
Pervez Mušaraf
Pervez Mušaraf je, kot kaže, doživel hud politični poraz. V opoziciji so prepričani, da bi moral odstopiti s predsedniškega mesta. Foto: EPA

Stranka ubite opozicijske voditeljice in nekdanje premierke Butove Pakistanska ljudska stranka ter stranka nekdanjega premierja Navaza Šarifa naj bi imeli v 272-članski ljudski skupščini 139 sedežev. Največja poraženka volitev je Pakistanska muslimanska liga, ki podpira predsednika Perveza Mušarafa, saj bo imela v parlamentu le 33 mest.

Stranka je že sporočila, da je pripravljena prevzeti položaj opozicije, predsednik stranke Pervez Elahi pa je dejal, da poraza kljub vsemu ne bodo priznali, dokler ne bodo znani končni izidi.

Zardari: Sprejmemo vsako demokratično silo
Na današnji tiskovni konferenci je Asif Ali Zardari, vdovec Butove in vodja Ljudske stranke, povedal, da bo njegova stranka oblikovala vlado narodne enotnosti, ki bo z odprtimi rokami sprejela vsako demokratično silo. "Za zdaj je odločitev takšna, da k sodelovanju ne bomo povabili nobenega, ki je sodeloval pri prejšnji vladi," je povedal Ali Zardari in tako izključil koalicijo s predsednikovo stranko.

Pojavljajo se ugibanja, da bi nova vladna koalicija, ki jo bosta, kot vse kaže, vodili opozicijski stranki, če bi ji uspelo zbrati dve tretjini glasov, odstavila predsednika Mušarafa.

ZDA pozdravljajo volitve
Volitve v Pakistanu so že komentirale tudi ZDA. Dejale so, da je to prvi korak k vzpostavitvi nove demokracije v državi. Ameriški predsednik George Bush pa je izrazil upanje, da bo Pakistan še naprej sodeloval z ZDA v boju proti terorizmu.

Volitve v znamenju nasilja in prevar
Volitve je zaznamoval strah pred napadi, saj je tik pred volitvami umrlo več kot deset ljudi, zato je bila volilna udeležba zelo nizka, le 35-odstotna, kar je tako kot leta 1997, najnižja v zgodovini države.

Pred volitvami so se pojavljali močni namigi, da naj bi se dogajale volilne prevare. Ameriška vlada, ki je Mušarafova najmočnejša zaveznica, je že takrat izrazila skeptičnost in zaskrbljenost glede verodostojnosti volitev. Tik pred volitvami je v napadu v Lahoreju umrlo pet ljudi, med žrtvami je bil tudi kandidat opozicijske stranke nekdanjega premierja Navaza Šarifa.

Volitve je sicer spremljalo veliko opazovalcev, a zelo malo tujih. Mediji so poročali o številnih volilnih nepravilnostih, med drugim o zaporah na cestah do volišč in napadih na novinarje.

K. T./B. T.