BBC poroča o številnih nepravilnostih in izbruhuh nasilja ob pakistanskih volitvah. Foto: Reuters
BBC poroča o številnih nepravilnostih in izbruhuh nasilja ob pakistanskih volitvah. Foto: Reuters
Volitve v Pakistanu
Podpornika nekdanjega pakistanskega premiera Šarifa na volilni dan. Foto: Reuters
Nemirne volitve v Pakistanu

A že tik pred začetkom volitev je v nasilju v Lahoreju umrlo pet ljudi, skupaj pa po vsej državi najmanj devet.

Med žrtami je tudi kandidat opozicijske stranke nekdanjega premierja Navaza Šarifa, zaradi česar so za kratek čas preložili začetek volitev.

Tudi sicer dopisniki BBC-ja poročajo o številnih volilnih nepravilnostih, med drugimi blokadami na cestah do volišč, napadih na novinarje, streljanje na volišče v Gujranwali in druge zamude z volivtvami. Kljub vsemu pa je volilni dan zaenkrat minil brez večjih bombnih napadov, ki so zaznamovali obdobje tik pred volitvami.

Smrt Butove preložila volitve
Volitve bi sicer morale potekati že 8. januarja, a so jih zaradi atentata na voditeljico opozicije Benazir Buto preložili. Dobrih 80 milijonov Pakistancev voli 342-članski spodnji dom parlamenta, izbirajo pa tudi pokrajinske parlamente. Javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo opoziciji.

Zmagala naj bi ljudska stranka Butove PPP - zdaj jo vodita njen mož in sin -, ki je že napovedala oblikovanje koalicije s Šarifom, ni pa še znano, kdo naj bi bil premier.

V sobotnem nasilju je umrlo 47 ljudi, zaradi strahu pa naj bi mnogi Pakistanci danes ostali doma.

Vdovec Butove svari
Nekdanji premier Šarif je po oddaji svojega glasu v Lahoru obtožil stranko PML-Q, ki podpira predsednika Mušarafa, volilnih poneverb in napadov na kandidate in podpornike rivalske stranke Pakistanske muslimanske lige (PML-N).

Vodja stranke PPP, vdovec Butove Asif Ali Zardari, je v primeru zgoraj omenjenih poneverb že zagrozil z uličnimi protesti.

Medtem pa je predsednik Mušaraf obljubil sodelovanje "v sožitju" s komer koli že zmaga na volitvah, je sporočil predsednikov predstavnik.

Na samem prizorišču volitev so sicer številni lokalni opazovalci, vendar le malo mednarodnih, ki so se pritožili, da bodisi niso bili povabljeni, bodisi niso mogli svobodno opravljati svojega dela. Za nadzor nad volitvami je bilo odposlanih približno 80.000 pakistanskih vojakov.

K. T./K. S.

Nemirne volitve v Pakistanu