Poplave so prizadele 20 milijonov Pakistancev. Veliko jih zdaj živi v začasnih taboriščih. Foto: EPA
Poplave so prizadele 20 milijonov Pakistancev. Veliko jih zdaj živi v začasnih taboriščih. Foto: EPA
Pakistan poplave
V torek je Pakstanu odobrila kredit v višini 900 milijonov dolarjev posojila Svetovna banka. Za popolno okrevanja naj bi Pakistan potreboval 15 milijard dolarjev. Foto: EPA

Na zasedanju skupščine so nastopili predstavniki več kot 40 držav. Evropsko unijo je zastopal zunanji minister predsedujoče Belgije Steven Vanackere. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton pa je v četrtek dejala, da bo Unija svojo nujno pomoč Pakistanu s 30 milijonov evrov povečala na 105 milijonov evrov.

Slovenija še ni določila višine pomoči
Slovenska vlada za zdaj ni sporočila, s kakšnim prispevkom bo sodelovala pri pomoči Pakistanu. Na zunanjem ministrstvu so sicer napovedali, da bo Slovenija zagotovo sodelovala pri tej pomoči, vendar pa vlada še ni sprejela odločitve glede pomoči.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je na zasedanju dejal, da so poplave prizadele od 15 do 20 milijonov Pakistancev. Država pa bi potrebovala milijardo dolarjev za obnovo kmetijstva, ko se bodo poplavne vode dokončno umaknile. "Na dolgi rok bo treba popraviti ogromno škodo na infrastrukturi - šole, bolnišnice, namakalne sistem, komunikacije in prometne povezave," je še dejal Ban.

Pakistan ranljiv za nove napade teroristov
Združeni narodi opozarjajo, da nujno pomoč v Pakistanu potrebuje od šest do osem milijonov ljudi, vključno s 3,5 milijona otrok. Svetovna organizacija dodaja, da je bil odziv mednarodne skupnosti na potrebe Pakistancev za zdaj pozitiven, vendar pa bodo potrebna dodatna sredstva in viri, saj se poplavne vode še ne bodo kmalu umaknile, zaradi monsunskega deževja pa naj bi se po napovedih nadaljevale še naslednje štiri tedne.

Uničujoče poplave so uničile kmetijske pridelke, vredne več milijard dolarjev, ter razdejale infrastrukturo in domove. Pakistanski zunanji minister Šah Mahmud Kureši je dejal, da so poplave Pakistan prizadele sredi intenzivnega boja proti terorizmu, zaradi česar je država izjemno ranljiva za nove napade teroristov, ki izkoriščajo humanitarno krizo.