Ljudje hodijo po vodi, ki je polna bakterij in fekalij. Foto: EPA
Ljudje hodijo po vodi, ki je polna bakterij in fekalij. Foto: EPA
Pakistancem lahko pomagamo tudi Slovenci. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi poplav je umrlo 2.000 ljudi, posledice opustošenja pa občuti 20 milijonov ljudi, med njimi je 3,5 milijona otrok. Združeni narodi so islamski republiki obljubili 460 milijonov dolarjev pomoči, a so je ti do zdaj prejeli le tretjino.

"Ljudje plavajo v naplavljeni vodi, ki je umazana. V njej je zemlja, v kateri so bakterije, in človeškimi iztrebki, saj so bile ponekod sanitarije slabo narejene. Ljudje se torej namakajo v onesnaženi vodi," je za BBC dejal Thomas Batardy iz mednarodne humanitarne organizacije Medecins Sans Frontieres (MSF).

Medtem pa iz Združenih narodov opozarjajo, da bo Pakistan kmalu občutil "drugi val smrti", ki jih bodo povzročile bolezni in pomanjkanje pitne vode, če mednarodna pomoč v državo ne bo začela prihajati hitreje. Po nekaterih podatkih je ogroženih še najmanj šest milijonov ljudi.

"Potrebujemo Maršalov načrt"
Pakistanski viski predstavnik Vadžif Šamsul je za BBC dejal, da bo država za obnovo potrebovala pet let in med desetimi ter 15 milijardami dolarjev. "Ko bo voda upadla, bomo morali začeti obnavljati. Potrebovali bomo dolgoročni načrt, kot je bil npr. Maršalov načrt," je dejal Šamsul, s čimer se je navezoval na ameriški načrt obnove porušene Evrope po 2. svetovni vojni.

BBC-jev dopisnik v Islamabadu Mike Wooldridge je spomnil, da so poplave prizadele petino države, pri čemer so bile ponekod popolnoma uničena infrastruktura in telekomunikacijske povezave. Več tisoč domov, šol, zgradb, mostov in celo vasi je voda dobesedno odnesla. Zdaj se postavlja vprašanje, ali bodo kmetje septembra na opustošeni zemlji sploh lahko posadili pšenico, ki jo žanjejo pozimi.

Pomoč prihaja prepočasi
Kot smo že omenili, je Pakistan od obljubljenih 460 milijonov dolarjev humanitarne pomoči od Združenih narodov prejel le tretjino. Največ so prispevale ZDA, sledi jim Velika Britanija. Dobrodelne organizacije pa na drugi strani za prepočasen dotok pomoči krivijo vladne oblasti. Bojijo se, da nakazana sredstva ne bi prišla v prave roke, temveč bi bila preusmerjena v roke skupin skrajnežev - kar se je pokazalo pri aferi WikiLeaks.

"Žrtve poplav so matere, njihovi otroci in kmetje. A v preteklosti so bile kakršne koli informacije o Pakistanu vedno povezane s talibani in terorizmom," še piše BBC. Poplave v Pakistanu so se začele pred dvema tednoma na goratem severozahodnem delu države in so se do danes razlile po celotnem osrednjem delu države do juga.