Sedanje poplave v Pakistanu so najhujša naravna katastrofa v državi v zadnjih 40 letih. Foto: EPA
Sedanje poplave v Pakistanu so najhujša naravna katastrofa v državi v zadnjih 40 letih. Foto: EPA

Po poročanju pakistanskih medijev je bilo v zadnjih 24 urah na novo poplavljenih več deset vasi, številni so morali zapustiti domove. Po podatkih Združenih narodov so najhujše poplave v zgodovini Pakistana posredno ali neposredno prizadele že 15 milijonov ljudi, med njimi šest milijonov otrok. Okoli 1,8 milijona ljudi je v vodni ujmi ostalo brez strehe nad glavo.

Išče se denar za zasilna prebivališča
Svetovna organizacija naj bi zato danes zagnala kampanjo za zbiranje več sto milijonov dolarjev pomoči za prizadete v poplavah. "Sredstva potrebujemo za zagotovitev bivališč, hrane, pitne vode in zdravil za milijone žrtev poplav," je po navedbah dpa pojasnil Favad Husain iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha).

Pomoč Pakistanu so sicer že napovedale številne države, vendar ta na prizadeta območja prihaja počasi. Med državami, ki so na območje že poslale pomoč, so ZDA, ki so napovedale, da bodo za prizadete v katastrofi namenile še 20 milijonov dolarjev, s čimer bo skupna pomoč te države za poplave v Pakistanu narasla na 55 milijonov dolarjev.

Namesto pomoči ZDA talibanski denar?
Talibani so sicer v torek pozvali pakistanske oblasti, naj ameriško pomoč zavrnejo, in obljubili, da bodo v tem primeru sami prispevali enako vsoto denarja za prizadete v poplavah.

Zardari na obisk prizadetih območij
Medtem v Pakistanu narašča nezadovoljstvo nad počasnim odzivom tamkajšnjih oblasti na poplave. Zelo ostre kritike letijo predvsem na predsednika Asifa Alija Zardarija, ki je bil v času, ko se država ukvarja s hudo naravno in humanitarno katastrofo, na evropski turneji. Nepriljubljeni predsednik se je v torek vrnil v domovino po skoraj dveh tednih poplav in se v Karačiju s tamkajšnjimi predstavniki posvetoval o ukrepih v zvezi s poplavami. Predsednik naj bi v prihodnjih dneh tudi obiskal najhuje prizadeta območja.