Netanjahujeve besede so pri Palestincih naletele na oster odziv. Foto: EPA
Netanjahujeve besede so pri Palestincih naletele na oster odziv. Foto: EPA
Palestinci nezadovoljni z Netanjahujem

Kot je znano, je izraelski premier Benjamin Netanjahu v nedeljo v svojem govoru prvič privolil v ustanovitev palestinske države, a je pri tem navedel vrsto pogojev, tudi njeno popolno demilitariziranost. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je dejal, da so Netanjahujeve besede izzvale Palestince, arabski svet in ZDA. Slednje so v odzivu že sporočile, da so Netanjahujeve besede "pomemben korak naprej."

Netanjahu je sicer dejal, da palestinska država ne sme imeti nobenega orožja, nobenega nadzora nad zračnim prostorom in da mora zanjo veljati popolno prepoved tihotapljenja orožja.

"Netanjahujeve besede so sabotirale vse iniciative, paralizirale vse napore, ki so bili vloženi in pomenijo izziv za palestinska, arabska in ameriška stališča," je dejal Abu Rdainah, Abasov tiskovni predstavnik. Še ostrejši je bil odziv glavnega palestinskega pogajalca Saeba Erekata, ki je dejal, da je govor "zaprl vrata pogajanjem o trajnem statusu. Jeruzalem je razglasil za izraelsko prestolnico, rekel, da se o beguncih ne bo pogajal, in dejal, da bodo izraelske naselbine ostale."

Po njegovih besedah mirovni proces napreduje s hitrostjo želve. "Netanjahu pa jo je danes vrgel nazaj na začetek." Hamasov tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri je govoril označil za rasističen in pozval arabske države, naj "oblikujejo močnejšo opozicijo" proti Izraelu.

Bela hiša in Francija pozdravljata potezo
V Beli hiši, ki si je močno prizadevala, da bi Izraelci privolili v nastanek palestinske države, so govor pozdravili kot "pomemben korak naprej". Podobno mnenje je izrazil tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Po poročanju britanskega BBC-ja je Netanjahu, kljub več pogojem, ki jih je ob tem navedel, s to potezo vsaj načelno privolil v nastanek države Palestincev, in to je točno to, kar je želela Bela hiša.

K. T.

Palestinci nezadovoljni z Netanjahujem