Papež Frančišek je kardinalski zbor razširil s 107 kardinalov volivcev na 123. Foto: Reuters
Papež Frančišek je kardinalski zbor razširil s 107 kardinalov volivcev na 123. Foto: Reuters
Vatikan objavil imena novih kardinalov

Papež Frančišek je po nedeljski molitvi angelovega češčenja razkril imena novih kardinalov, ki jih bo umestil med konzistorijem 22. februarja.Med 19 prejemniki škrlatnih klobukov je 16 takih, ki imajo volilno pravico in bodo lahko izbirali Frančiškovega naslednika, medtem ko je trojica upokojenih škofov dobila naziv častnih kardinalov. Med novinci v kardinalskem zboru četverica prihaja iz Vatikana, štirje so Italijani, kar pet pa je Latinskoameričanov, po dva sta iz Afrike in Azije ter eden iz Severne Amerike (celoten seznam novih kardinalov z nazivi).

Nove kardinale dobilo 12 narodov
"Kakor je že bilo naznanjeno, bom na praznik katedre sv. Petra imel konzistorij, med katerim bom imenoval 16 novih kardinalov, ki kot pripadniki 12 narodnosti z vsega sveta predstavljajo globok cerkveni odnos med rimsko Cerkvijo ter Cerkvami po vsem svetu,"
je sporočil papež Frančišek. V dneh pred imenovanjem novih kardinalov bo v Vatikanu potekal sicer kardinalski zbor na temo družine.

Še brez novih slovenskih nadškofov
Med izbranci po pričakovanjih ni nobenega Slovenca, čeprav je Franc Rode med 11 kardinali, ki bodo v tem letu dopolnili 80 let in se jim bo s tem iztekla volilna pravica. Slovenska Katoliška cerkev medtem še naprej čaka na odločitev in imenovanje novih nadškofov, ki bosta vodila osrednji dve slovenski škofiji v Ljubljani in Mariboru, ki sta ostali brez nadškofov zaradi znane finančne afere mariborske nadškofije.

Vatikan objavil imena novih kardinalov