Poglavar Rimskokatoliške cerkve se sooča s prvo večjo krizo v svojem 17-mesečnem pontifikatu. Foto: EPA
Poglavar Rimskokatoliške cerkve se sooča s prvo večjo krizo v svojem 17-mesečnem pontifikatu. Foto: EPA
Protest v Pakistanu
Muslimane po svetu so razburile papeževe besede. Foto: EPA
Italijanske nune v Somaliji
Umorjena italijanska nuna je bila med najstarejšimi članicami katoliške misije v Somaliji. Foto: Reuters

Naredil je veliko napako, ki jo lahko popravi le z osebnim opravičilom.

Egiptovska Islamska bratovščina
Policija v Vatikanu
V Vatikanu so močno poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA

Papež Benedikt XVI. je med nedeljskim blagoslovom izrazil obžalovanje zaradi odzivov na govor v nekaterih državah.

Povedal je, da citat bizantinskega cesarja o preroku Mohamedu, ki ga je uporabil med govorom v Nemčiji, nikakor ne odraža njegovega osebnega mnenja in da je z njim le želel pozvati k dialogu med verami. Benedikt XVI. je še izrazil upanje, da bo njegovo današnje pojasnilo pomirilo razburjene pripadnike islama.

Zaradi številnih protestov po svetu in groženj ene izmed skrajnih skupin so v Vatikanu zelo poostrili varnostne ukrepe. Policija je okrepila število svojih pripadnikov na Trgu svetega Petra in okrog papeževe rezidence v dvorcu Gandolfo blizu Rima.

Opravičilo ni bilo jasno
Egiptovska Muslimanska bratovščina meni, da se papež ni jasno opravičil za žaljive besede o islamu, zato zahteva razločno opravičilo. Na papeža in Vatikan je bratovščina naslovila poziv k jasnemu opravičilu, ki bi končal kakršno koli zmešnjavo. Predtem je vodja vplivne bratovščine Mohamed Habib sicer dejal, da je bilo opravičilo zadostno in da gre za preklic njegovih besed.

Povabilo v Tručijo še velja
Turški zunanji minister Abdullah Gül je zatrdil, da je papež kljub svojim izjavam še vedno dobrodošel v Turčiji, ki bi jo moral obiskati konec novembra. Po Gülovem mnenju so papeževe izjave nesrečne, še posebej v obdobju, ko si svet prizadeva za zbližanje in razumevanje med verami in kulturami.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svetovne verske voditelje pozval k odgovornosti in zadržanosti ter izrazil upanje, da bodo imeli voditelji dovolj moči in modrosti, s katerimi bi se izgonili skrajnostim v odnosih med verami.

Uboj nune v Somaliji
Potem ko je v petek konservativni somalijski muslimanski veljak pozval k uboju svetega očeta, je bila pred otroško bolnišnico v Mogadišu umorjena italijanska nuna, stara 70 let. Zaradi strelov je umrl tudi njen osebni stražar. Za zdaj še ni znano, ali je umor povezan s spornimi papeževimi besedami.

Kritike po vsem svetu
Maroko je zaradi žalitve muslimanov odpoklical svojega veleposlanika v Vatikanu, egiptovski zunanji minister je na zagovor poklical posebnega odposlanca Vatikana v Kairu, javno je papeža kritiziral tudi predsednik Jemna.

Na Zahodnem bregu je v soboto neka skrajna skupina z zažigalnimi bombami napadla pet cerkva, iraška oborožena skupina Džaiš Al Mudžahid pa je zagrozila z napadi na Rim in Vatikan. Pakistanski parlament je soglasno sprejel resolucijo, v kateri obsoja besede papeža med govorom na univerzi Regensburg v Nemčiji. Pred opravičilom je papeževe besede javno obsodil tudi turški premier Tajip Erdogan.

Napačna interpretacija govora
Vatikan je v soboto v sporočilu za javnost zapisal, da papež zelo obžaluje, če so njegove besede užalile verska čustva muslimanov, in upa, da bodo verniki razumeli pravi pomen govora, v katerem je pozival k dialogu med verami. Za muslimane je najbolj sporen citat bizantinskega cesarja iz 14. stoletja, da je prerok Mohamed vero širil z nasiljem ter prinesel le hudo in nečloveško.

Poznavalci Vatikana in diplomati pravijo, da je 79-letni papež verjetno zamešal svojo novo vlogo s prejšnjim položajem kardinala Josepha Ratzingerja in vodje kongregacije za versko doktrino, ko je bil še posebej znan po strogih moralnih in verskih načelih.

Naredil je veliko napako, ki jo lahko popravi le z osebnim opravičilom.

Egiptovska Islamska bratovščina