Papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež Frančišek. Foto: Reuters

"Nobena krščanska cerkev ne sme biti neposredno ali posredno ukinjena. Cerkve morajo biti nedotakljive," je v nedeljski molitvi dejal papež in obsodil zakon, ki ga je v soboto – na dan ukrajinske neodvisnosti – podpisal predsednik Volodimir Zelenski, potem ko ga je v torek potrdil parlament v Kijevu.

Sorodna novica Ukrajina že tretje leto dan neodvisnosti zaznamuje med vojno z Rusijo

Zakon prepoveduje delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, vključno z Ukrajinsko pravoslavno cerkvijo moskovskega patriarhata. Po navedbah Kijeva je prepoved upravičena, ker moskovski patriarhat podpira rusko invazijo.

Papež: Z molitvijo ne more storiti slabega

Papež Frančišek je več deset tisoč vernikom na Trgu svetega Petra dejal, da "z molitvijo človek ne zagreši zla. Če nekdo stori zlo svojemu ljudstvu, je kriv. Toda z molitvijo ne more storiti ničesar slabega".

"Ob misli na nedavno sprejeti zakon v Ukrajini se bojim za svobodo tistih, ki molijo," papeževe besede navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Ukrajina poklicala odposlanca Svetega sedeža na pogovor zaradi papeževih izjav

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je Kijev papeža že pred tem obtožil, da se je postavil na stran Rusije, kar Vatikan zavrača.

Čeprav je z Rusijo povezana Ukrajinska pravoslavna cerkev že leta 2022 pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo, jo ukrajinski poslanci obtožujejo, da kljub invaziji sodeluje z ruskimi duhovniki, opravičuje ruske zločine in širi rusko propagando.

V Ukrajini sicer deluje tudi Pravoslavna cerkev Ukrajine, ki je leta 2019 postala neodvisna od moskovskega patriarhata.