Papež Frančišek je z nekaterimi potezami že pokazal, da bo drugačen od svojih predhodnikov. Foto: EPA
Papež Frančišek je z nekaterimi potezami že pokazal, da bo drugačen od svojih predhodnikov. Foto: EPA

"Ženske imajo v Svetem pismu primarno, temeljno vlogo," je papež dejal več tisoč zbranim romarjem na avdienci na Trgu svetega Petra in ob tem opozoril na odlomek, ki opisuje trenutek, ko so ženske opazile, da je Jezusov grob prazen.

"Učenci so le stežka verjeli, a ne ženske," je dejal. "Ženske v Cerkvi so imele in imajo posebno vlogo pri odpiranju vrat Bogu, pri sledenju in pri prenašanju njegovega sporočila," še dodaja papež.

Na velikonočni četrtek je Frančišek prekinil tradicijo, ko je v mladinskem zaporu v Rimu umil noge tudi dvema dekletoma. V sicer tradicionalnem obredu so tako prvič sodelovale ženske, saj je bil načeloma rezerviran za moške.

Rimskokatoliška cerkev je sicer pogosto na udaru kritik zaradi zapostavljanja žensk. Zelo malo žensk tako zastopa odgovorna mesta v Vatikanu.

Nekateri verniki predlagajo, da bi ženske lahko postale duhovnice, s čimer bi lahko našli tudi rešitev za upadanje števila posvetitev duhovnikov v zadnjih letih.

Vatikan to odločno zavrača in pojasnjuje, da je Jezus samovoljno za svoje apostole izbral samo moške. Kritiki zavračajo to stališče in trdijo, da je Jezus deloval v skladu s takratno tradicijo.

"To je zelo opogumljajoče," je dejala Marinella Perroni, teologinja in ena vodilnih članic združenja italijanskih teologinj, ki se zavzema za večjo prisotnost žensk v Cerkvi.

Po njenih besedah papež Frančišek daje večji poudarek vlogi žensk pri začetkih vere in Kristusovem vstajenju kot njegovi predhodniki.