84-letnega papeža čaka naporen teden. Foto: EPA
84-letnega papeža čaka naporen teden. Foto: EPA

Maše nemškega papeža se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu udeležilo več tisoč kristjanov, ki so s palmovimi in z oljčnimi vejicami mahali v spomin na Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem. Teden dni pozneje je bil križan.

Velik napredek, a ...
Sveti oče, ki je v soboto praznoval 84. rojstni dan, je pridigo namenil človekovemu odnosu do Boga in temu, kako ta odnos včasih lahko ogrozi obstoj tehnologije.

"Vse od samega začetka - in danes je to še bolj res kot kadar koli prej - je moškega in žensko izpopolnjevala želja, da bi 'bila kot Bog', da bi s svojimi močmi dosegla Božje višave. Človeštvu je do danes uspelo doseči toliko stvari - lahko letimo! Lahko gledamo, slišimo, se pogovarjamo drug z drugim z najbolj oddaljenih koščkov Zemlje. A kljub temu nas težnostna sila ves čas sili k tlom. Čeprav je ogromen tehnološki napredek izboljšal življenje ljudem, je hkrati povečal tudi možnosti za pojav zla. Zadnje naravne nesreče so bile tako opozorilo, da človeštvo ni vsemogočno," je dejal.

Dodal je še, da mora človek, če želi biti blizu Boga, najprej "opustiti ponos, s katerim stremi k temu, da bi postal Bog".

V nedeljo največji krščanski praznik
Benedikt XVI. je šestič 1,2 milijarde vernikov Rimskokatoliške cerkve povedel v velikonočni čas. Na cvetno nedeljo je Jezus na oslu, simbolu miru v starodavnem svetu, prijezdil v Jeruzalem. Praznovanja bodo vrhunec doživela v nedeljo, na veliko noč, ki v liturgičnem koledarju velja za najpomembnejši dan v letu. Takrat bo papež daroval tudi poslanico mestu in svetu (urbi et orbi).