Knjiga bo uradno izšla 10. marca. Foto: EPA
Knjiga bo uradno izšla 10. marca. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež je knjigo pisal dve leti v svojem prostem času, Foto: EPA

Skoraj štiri leta po objavi prve knjige bo zdaj izšel še drugi del knjige Jezus iz Nazareta - od vstopa v Jeruzalem do vstajenja, ki jo je napisal papež Benedikt XVI. Vatikan je v sredo objavil tri poglavja prihajajoče knjige, ki bo uradno izšla 10. marca. Knjigo je Benedikt XVI. pisal slabi dve leti v prostem času, končal pa jo je poleti leta 2009. Skoraj 370 strani dolga knjiga bo izšla v osmih jezikih, prinaša pa neposreden vpogled v vero in razmišljanje Svetega očeta.

Papež je pisal o zadnjih urah Jezusovega življenja
Papež je v knjigi osvetlil zadnje ure Jezusovega življenja, tudi njegovo obsodbo na smrt zaradi bogokletstva, analiziral pa je tudi posamezne evangelije, da bi pojasnil, zakaj Judom ni mogoče pripisati kolektivne krivde za Jezusovo smrt. Papež je pokazal, da so njegovo usmrtitev zahtevali takratni judovski svečeniki in privrženci razbojnika Barabe. "Kako bi lahko celotno ljudstvo... pozvalo k smrti Jezusa?" se sprašuje papež.

V knjigi papež tudi piše, da je bil Jezus Jud in da so bili tudi v skupnosti, iz katere je izhajal, Judje. Obenem je papež zavrnil trditev, da je bil Jezus revolucionar, da njegovo sporočilo ni pomenilo nevarnosti za rimske vladarje in da kršitve judovskih verskih zakonov niso zadevale pristojnosti Rimljanov.

Prva papeževa knjiga takojšnja uspešnica
Prva knjiga o Jezusu iz Nazareta je izšla aprila leta 2007 ob 80. rojstnem dnevu Benedikta XVI. in se je že v prvem tednu povzpela na seznam največjih prodajnih uspešnic. V njej je papež osvetlil Jezusovo življenje od krsta do njegovega zveličanja in je, kot je v uvodu v knjigo pojasnil, odraz njegovih osebnih raziskav o Bogu.

Papeževa knjiga je objavljena le tri mesece po tem, ko je na svetovne knjižne police prišla knjiga pogovorov s papežem z naslovom Luč sveta, ki je nastala na podlagi intervjujev nemškega novinarja Petra Seewalda s papežem Benediktom XVI.