Razkritja spolnih zlorab so močno zaznamovala papeževanje Benedikta XVI. Foto: EPA
Razkritja spolnih zlorab so močno zaznamovala papeževanje Benedikta XVI. Foto: EPA

"Papež je papež in mi ne pove vsega, kar dela. počakati bomo morali, a ne bi bil presenečen," je v pogovoru za emriško televizijsko postajo PBS o morebinem papeževem opravičilu povedal kardinal William Levada, prefekt kongregacije za doktrino vere, ki je odgovoren tudi za obravnavanje primerov zlorab.

"To je velika kriza. Njenega pomena ne bi smel nihče podcenjevati," je dejal Levada. Dodal je, da so pedofilski škandali Vatikan presenetili, čeprav se je zavedal razsežnosti krize v ZDA in na Irskem.

"Določenim medijskim silam" je Levada očital, da zadevo napihujejo. Napovedal je, da bo kot model za obravnavanje razkritih primerov spolnih škandalov škofom po svetu služila politika ameriške Katoliške cerkve po razkritju spolnih škandalov v ZDA leta 2002.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je zaradi spolnih zlorab v Cerkvi že izrazil obžalovanje, molil z žrtvami zlorab in obljubil nove ukrepe za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami. Papež ob tem ni priznal osebne ali institucionalne odgovornosti za zlorabe, temveč je obsodil pedofilske duhovnike in njim nadrejene škofe zaradi nepravilnega ravnanja v določenih primerih zlorab.