Francoski zunanji minister je prepričan, da nasilja v Iraku ne bo mogoče ustaviti s silo. Foto: EPA
Francoski zunanji minister je prepričan, da nasilja v Iraku ne bo mogoče ustaviti s silo. Foto: EPA
Vloga Francije v Iraku

Vloge Francije v boju s sektaškim nasiljem ni podrobneje opredelil, je pa namignil, da bi bila ta lahko v okviru ZN-a. Nasilje v Iraku je Kouchner označil za "nesprejemljivo" in dodal, da želi Francija ob rojstvu demokracije stati Iraku ob strani.

Po srečanju s Kouchnerjem, prvim francoskim ministrom na obisku v Iraku po ameriški invaziji leta 2003, ki ji je Francija ostro nasprotovala, se je za boljše odnose med državama zavzel tudi iraški predsednik Džalal Talibani.

Konflikta ne bo rešilo nasilje
Francoski zunanji minister se je v nedeljo zvečer sešel z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem, ki je Francijo prosil za podporo pri svojih prizadevanjih za zagotovitev varnosti in stabilnosti v Iraku z "uporabo svojih regionalnih stikov in mednarodnega ugleda". Tako Maliki kot Kouchner sta se strinjala, da je treba konflikt v Iraku rešiti z vključitvijo vseh skupin iraškega ljudstva v politični proces.

Srečanje z Barzanijem
Da bi "raziskal stališča Iračanov z vsega političnega spektra", se je Kouchner med obiskom sešel tudi s predsednikom avtonomne kurdske regije Masudom Barzanijem, sledila pa bodo še srečanja s sunitskim in šiitskim podpredsednikom Tarikom Al Hašemijem in Adelom Abdelom Mehdijem.

Vloga Francije v Iraku