Eksplozije pred britanskim veleposlaništvom niso povzročile gmotne škode. Foto: EPA
Eksplozije pred britanskim veleposlaništvom niso povzročile gmotne škode. Foto: EPA

Arogantne sile, zaradi svojega arogantnega in sebičnega obnašanja, trdijo drugače.

Mahmud Ahmadinedžad o obnašanju britanskih oblasti
George Bush
George Bush je o britanskih talcih in ravnanju Teherana prvič spregovoril po pogovorih z brazilskim predsednikom Luizom Ignaciom Lula da Silvo. Foto: EPA
V Iranu protest proti Britancem

Na protestih proti Veliki Britaniji zaradi njenega obnašanja pri primeru zajetja 15 britanskih vojakov, ki naj bi pred devetimi dnevi zašli v iranske ozemeljske vode, se je zbralo okoli sto ljudi, eksplozije pa naj bi povzročile petarde. Te je razneslo, ko so protestniki skušali prebiti policijsko zaporo na cesti, ki vodi do veleposlaništva. Poslopje veleposlaništva so tudi obmetavali s kamenjem.

Zvečer je iranska televizija predvajala posnetek dveh vojakov, ki sta priznala, da sta bila zajeta v iranskih vodah. Pripadnika britanske mornarice na posnetku stojita pred zemljevidom, na katerem kažeta lokacijo zajeta. Pri tem njunih komentarjev ni mogoče slišati.

Bush opozarja in poziva Iran
Ameriški predsednik George Bush je opozoril Iran, da je zajetje britanskih mornarjev neopravičljivo, in pozval k njihovi izpustitvi. Po mnenju Busha je vprašanje zajetih mornarjev zelo resno, saj so jih iranske sile zajele v iraških vodah, zdaj pa so "talci Irana". Obljubil je pomoč britanski vladi v prizadevanjih za rešitev nastale krize in podprl britanskega premierja Tonyja Blaira, ki se v prizadevanjih za mirno rešitev spora ne namerava pogajati in popuščati. Od Irana je zahteval, naj talce nemudoma izpusti.

Ahmadinedžad: Britanci bi se morali le opravičiti
Že v soboto je o krizi z britanskimi talci spregovoril tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je ravnanje Britancev označil za arogantno in sebično. Dejal je, da po zajetju mornarjev britanska vlada ni ravnala pravilno in logično.

"Britanske sile so vstopile v naše vode. Po zajetju mornarjev, ki jih je naša vojska izkušeno in pogumno prijela, je britanska vlada, namesto da bi se opravičila in obžalovala dejanje, začela trditi, da jim nekaj dolgujemo, in ukrepati v Varnostnem svetu Združenih narodov in pri Evropski uniji. To ni ne logično ne pravno sprejemljivo dejanje," je bil oster Ahmadinedžad.

London in Teheran vztrajata na svojem
Spor med Iranom in Veliko Britanijo se je začel pred devetimi dnevi, ko so iranske sile zajele 15 pripadnikov britanske kraljeve mornarice, ker naj bi ti nezakonito vstopili v iranske ozemeljske vode. Britanska stran trdi, da so bili vojaki v iraških vodah, za kar so imeli dovoljenje Združenih narodov, Teheran pa trdno vztraja na svojem. Čeprav ne kaže na skorajšnjo rešitev diplomatskega spora, BBC poroča, da med državama poteka dialog in da se "temperatura znižuje".

Arogantne sile, zaradi svojega arogantnega in sebičnega obnašanja, trdijo drugače.

Mahmud Ahmadinedžad o obnašanju britanskih oblasti
V Iranu protest proti Britancem