Iran je pred dvema dnevoma prvič pokazal zajete britanske vojake, kar je Velika Britanija ostro obsodila. Foto: EPA
Iran je pred dvema dnevoma prvič pokazal zajete britanske vojake, kar je Velika Britanija ostro obsodila. Foto: EPA
Teheranski študentski demonstranti
V Teheranu je skupina iranskih islamističnih študentov pred zunanjim ministrstvom zahtevala usmrtitev zajetih Britancev. Foto: EPA
Zaostreno med Iranci in Britanci

26-letna Faye Turney je edina ženska med 15 britanskimi vojaki, ki so jih pripadniki iranske revolucionarne garde pred tednom dni zajeli v Perzijskem zalivu, ker naj bi pri pregledu neke trgovske ladje nezakonito vpluli v iranske vode. Velika Britanija to odločno zanika in trdi, da so se vojaki nahajali v iraških ozemeljskih vodah, kjer z dovoljenjem ZN-a pregledujejo trgovske ladje.

Poleg pisma, v katerem vojakinja trdi, da so bili žrtvovani zaradi Busheve in Blairove politikev Iraku, je Iran prikazal tudi posnetek nje in še dveh vojakov. Eden do vojakov na posnetku je dejal, da se globoko opravičuje za nezakonit vstop v iranske vode. Ob tem je še dejal, da z njimi v ujetništvu ravnajo dobro.

Iran je v sredo objavil prvo pismo vojakinje, kjer je ta priznala, da so zašli v iranske vode. Takrat je tudi prvič prikazal posnetek vseh zajetih vojakov pri jedi. V drugem pismu vojakinje, ta poziva Veliko Britanijo, naj se umakne iz Iraka. V pismu sprašuje britansko vlado: "Mar ni že čas, da umaknemo svoje čete iz Iraka in jim pustimo, da sami odločajo o svoji prihodnosti?" Nadaljuje pa, da Iranci z njimi ravnajo dobro in humano, kljub njihovim prestopkom.

Ahmadinedžad hoče opravičilo
Teheran je v sredo obljubil, da bo vojakinjo kmalu izpustil na prostost, vendar si je nato premislil, kot so sporočili, zaradi agresivne britanske politike. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da se mora Velika Britanija opravičiti za vdor na iransko ozemlje. Zunanji ministri Evropske unije so v skupni izjavi na neformalnem srečanju v Nemčiji obžalovali iransko zajetje britanskih vojakov in zahteva njihovo takojšnjo ter brezpogojno izpustitev. Zunanjepolitični predstavnik EU-ja je Javier Solana je dejal, da se bo skušal o izpustitvi pogovoriti z Ahmadinedžadom.

Iran vzbuja gnus pri ljudeh
Predstavnica laburistov Hazel Blears je medtem za BBC dejala, da obžaluje, kako so Iranci izpostavili Turneyjevo, edino žensko med 15 zajetimi vojaki. Mnenju Blearsove se je pridružila tudi zunanja ministrica Margaret Beckett, ki meni, da je izraba vojakinje v propagandne namene nezaslišana in kruta.

Britanski premier Tony Blair meni, da prikazovanje zajetih vojakov na televiziji vzbuja odpor pri ljudeh, s tem pa Teheran tvega še večjo osamitev. "Res ne vem, zakaj iranski režim dela to. Vse, kar s tem stori je, da pri ljudeh okrepi gnus zaradi prikazoavnja in manipulacije zajetih vojakov na tak način," pravi Blari, ki je kljub temu pozval k strpnosti in potrpljenju pri reševanju krize. Edina rešitev je sicer po njegovem mnenju izpustitev vojakov.

ZN zaskrbljen, a brez resolucije
VS ZN-a je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi iranskega zajetja 15 britanskih vojakov, vendar pa ni sprejel resolucije, ki jo je predlagal London. ZN je Teheran pozval, naj pusti britanskemu konzulu do zajetega osebja ladje Cornwall.

Izjava Varnostnega sveta najverjetneje ne bo zadovoljila Velike Britanije, ki si je želela, da bi ZN obsodil Iran in pozval k takojšnji izpustitvi vojakov. A temu je v VS-ju nasprotovala predvsem Rusija in po štirih urah pogajanj je bil sprejet samo omenjeni kompromis, ki ga je britanski veleposlanik pri ZN-u Emyr Jones Parry pozdravil kot "dober izzid" za VB.

K. S./G. V.
Zaostreno med Iranci in Britanci