Na posnetku, ki ga je predvajala iranska televizija, so vojaki jedli in delovali popolnoma normalno. Foto: EPA
Na posnetku, ki ga je predvajala iranska televizija, so vojaki jedli in delovali popolnoma normalno. Foto: EPA
Vojakinja Faye Turney
Zajeta vojakinja je v pogovoru za iransko televizijo povedala, da Iranci z njo lepo ravnajo, vendar ni znano, ali je govorila svobodno ali pod prisilo. Foto: EPA
Iran odložil izpustitev Britanke

Ob tem je Alireza Afšar dodala, da je za to krivo napačno obnašanje nekaterih v Londonu. Že prej je sekretar iranskega vrhovnega sveta za državno varnost Ali Laridžani zagrozil, da lahko London spor zgladi oziroma doseže izpustitev vojakov le s priznanjem, da so bili vojaki zajeti v iranskih teritorialnih vodah.

Laridžani je samo ponovil besede zunanjega ministra Manučerja Motakija, ki je to izrekel na vrhu Arabske lige v Rijadu. Britanske oblasti je pozval tudi, da bodo britanskemu konzulu omogočili obisk v petek zajetih vojakov.

Na iranski televiziji so prikazali posnetek vojakov pri jedi in objavili pogovor z edino zajeto vojakinjo Faye Tuney, ki je povedala, da so "očitno nezakonito vstopili" v iranske teritorialne vode. Dodala je, da so jim Iranci razložili, zakaj so jih zajeli, in da pri tem niso bili nasilni.

London: Vojaki so bili v iraških vodah
Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett je v izjavi zapisala, da je "zelo zaskrbljena" zaradi prikazovanja britanskih vojakov na televiziji in morebitnega nasilja nad njimi, da bi priznali vstop v iranske vode.

Obrambni minister Des Browne je izrazil ogorčenje nad "povsem nesprejemljivim paradiranjem" vojakov na iranski televiziji.

London je predstavil svoje dokaze o tem, da so bili njegovi vojaki, ko so bili zajeti, 1,7 navtičnih milj znotraj iraških teritorialnih voda. Tam so opravljali rutinsko operacijo skladno z mednarodnim pravom, iranska ambasada v Londonu pa trdi, da so bili pol kilometra znotraj iranskih voda.

O zajetih vojakih tudi v Varnostnem svetu
Z Downing Streeta so sporočili, da so z Iranom zamrznili vse odnose. Da London ne namerava priznati, da so njegovi vojaki prekršili ozemeljsko nedotakljivost Irana in se za to opravičiti, kaže tudi britanski predlog o resoluciji Varnostnega sveta ZN-a, ki bi grajal zajetje in od Irana zahteval izpustitev zajetih.

Britanski premier Tony Blair je sporočil, da ima njegova država stike z "vsemi v Evropi, Natu, ZN-u in zaveznicah v Zalivu", da bi skupaj prisilili Iran k izpustitvi. Svojo podporo Londonu je v pogovoru z Blairom izrazil tudi predsednik ZDA George Bush.

Iran odložil izpustitev Britanke