Pij XII. je papeževal od leta 1939 do leta 1958. Foto: EPA
Pij XII. je papeževal od leta 1939 do leta 1958. Foto: EPA
Pijeva grobnica
Proces beatifikacije Pija XII. se je začel že leta 1967. Foto: EPA

Vatikanski duhovnik in predlagatelj razglasitve Pija XII. za svetnika Peter Gumpel je v soboto sporočil, da je spis za beatifikacijo končan, in na vrsti je bil Benedikt XVI., ki bi moral podpisati odredbo o herojskih krepostih kandidata, nato pa bi moral Gumpel priskrbeti dokaze o papeževih čudežih.

Omenjena odredba čaka na papeževi mizi od maja, a kot vse kaže, še nekaj časa na njej ne bo potrebnega podpisa, ker si po Gumplovih besedah papež želi dobrih odnosov z Judi. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je zanikal, da bi bil to razlog za zavlačevanje z razglasitvijo Pija XII. za blaženega.

Zatiskanje oči ali prikrito delovanje
Za Jude je Pij XII. sporna osebnost, saj ga mnogi obtožujejo, da si je med drugo svetovno vojno zatiskal oči pred nacističnimi grozotami in ni skušal preprečiti holokavsta. V Vatikanu se s temi obtožbami ne strinjajo in po njihovih trditvah je Pij XII. deloval iz ozadja, ker bi njegovo neposredno delovanje lahko samo še poslabšalo razmere.

Jude je Benedikt XVI. še posebej razburil septembra, ko je v pridigi med mašo ob 50. obletnici smrti Pija XII. hvalil svojega predhodnika in izrazil upanje, da bo postal svetnik.

Papež dobrodošel v Sveti deželi
Kljub različnim pogledom Judov in kristjanov na delovanje Pija XII. pa je Izrael obnovil vabilo Benediktu XVI., da obišče Sveto deželo. "Naša razhajanja se lahko zmanjšujejo, a datum obiska še ni določen," je dejal izraelski veleposlanik v Vatikanu Motti Levy.

Gumpel je dejal, da Vatikan zavlačuje s papeževim obiskom Izraela zaradi protesta nad napisom pod sliko Pija XII. v jeruzalemskem spominskem muzeju holokavsta Jad Vašem, kjer piše, da se ni zmenil za nacistični genocid. Vatikan je te navedbe zanikal in sporočil, da napis pod Pijevo sliko ni odločujoč dejavnik, medtem ko Gumplove izjave ne predstavljajo stališč papeža, v čigar rokah je odločitev za obisk Svete dežele.

Po Gumplovem pogovoru za italijansko tiskovno agencijo je Vatikan pozval tako katoličane kot Jude, naj ne pritiskajo na papeža pri njegovem odločanju v procesu Pijeve beatifikacije.

G. V.