Severna Koreja je v znak jedrske razorožitve razstrelila stolp za ohlajanje v Jongbjonu, zdaj pa namerava jedrski objekt obnoviti in vanj namestiti jedrski material. Foto: Reuters
Severna Koreja je v znak jedrske razorožitve razstrelila stolp za ohlajanje v Jongbjonu, zdaj pa namerava jedrski objekt obnoviti in vanj namestiti jedrski material. Foto: Reuters
Sedež IAEA-ja na Dunaju
Diplomati IAEA-ja so izrazili presenečenje nad najnovejšo potezo Pjongjanga. Foto: EPA
Pjongjang bo zagnal jedrski objekt

Pjongjang je v petek sporočil, da se kljub šeststranskim pogajanjem o jedrski razorožitvi pripravlja na vnovičen zagon reaktorja, ki so ga v skladu z dogovorom zaprli novembra 2007. Trije inšpektorji IAEA-ja, ki so bili izgnani iz jedrskega objekta, bodo še naprej lahko opazovali druge dele kompleksa v Jongbjonu. Bela hiša je zaradi izgona inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) izrazila razočaranje in agencijo pozvala, naj še enkrat premisli o tej potezi, hkrati pa napovedala, da se je kljub temu še vedno pripravljena pogajati s Pjongjangom.

Zastoj v šeststranskih pogajanjih
Do novega zaostrovanja med Severno Korejo in njenimi pogajalskimi partnericami (Južno Korejo, ZDA, Kitajsko, Rusijo in Japonsko) je prišlo zatem, ko Pjongjang ni sprejel strogih postopkov preverjanja vsebine junijske deklaracije o njegovem jedrskem programu, ZDA pa zato Severne Koreje niso umaknile s svojega seznama držav, ki podpirajo terorizem.

V nekaj mesecih z atomsko bombo?
Zahodni diplomati in analitiki menijo, da bo Severna Koreja potrebovala najmanj nekaj mesecev da bo znova zagnala jedrski objekt v Jongbjonu. Že v od dveh do treh mesecih naj bi lahko pridelali okoli šest kilogramov obogatenega urana, kar je dovolj za eno atomsko bombo.

Pred zaprtjem Jongbjona naj bi po ocenah ameriških uradnikov Severna Koreja pridelali okoli 50 kilogramov plutonija, kar bi lahko zadostovalo za od šest do osem kosov jedrskega orožja. Severna Koreja je inšpektorjem IAEA-ja vstop v jedrski objekt dovolila sredi leta 2007, štiri leta zatem, ko jih je izgnala. Pjongjang je leta 2005 prvič priznal, da lahko izdelal jedrsko orožje, leto kasneje pa ga je preizkusil.

T. V.

Pjongjang bo zagnal jedrski objekt