Mejni prehod Panmunjom na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo je najbolj zastražen mejni prehod na svetu. Foto: EPA
Mejni prehod Panmunjom na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo je najbolj zastražen mejni prehod na svetu. Foto: EPA
Kim Džong Un
Vojake na demilitarizranem območju je že obiskal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki jih je pozval, naj bodo pripravljeni na "popolno uničenje sovražnika". Foto: EPA
Varnostni svet
Besedilo resolucije, ki jo je sprejel Varnostni svet, sta prej uskladili ZDA in Kitajska. Foto: EPA
Severna Koreja grozi s totalno vojno

Še preden je Varnostni svet Združenih narodov v četrtek soglasno sprejel novo resolucijo, ki kot odgovor na tretji severnokorejski jedrski poskus, ki ga je izvedla 12. februarja, uvaja še ostrejše sankcije proti državi, je Severna Koreja zagrozila s preventivnim jedrskim napadom proti ZDA in drugim agresorjem. Politični analitiki so ob tem opozarjali, da je Severna Koreja poznana po svojih drznih napovedih in grožnjah, ki pa jih redko uresniči, poleg tega pa ne verjamejo, da je Pjongjang sposoben izdelati jedrsko konico na raketi, ki bi lahko dosegla ZDA. A so bili prepričani, da bodo nekakšni povračilni ukrepi vendarle sledili.

Prva tarča: južna soseda
In res, nekaj ur po sprejemu resolucije v Združenih narodih je severnokorejski odbor za mirno združitev Korej, telo, ki se ukvarja z meddržavnimi odnosi na polotoku, prek državne tiskovne agencije KCNA napovedal prekinitev neposredne komunikacije z južno sosedo, prekinitev dogovora o nenapadanju in prekinitev vseh dogovorov o jedrski razorožitvi s sosedo, ponovil pa je tudi grožnjo, da se bodo odzvali s pogubnimi napadi, če bo kdor koli vstopil na njihovo ozemlje. Prav tako so zaprli mejni prehod Panmunjom na demilitariziranem območju.

Neposredno komunikacijsko zvezo med Severno in Južno Korejo so ustanovili leta 1971, namenjena je neposredni komunikaciji med sosedama v času povečane napetosti, uporabljajo pa jo tudi za usklajevanje prehoda ljudi in dobrin čez mejni prehod na demilitariziranem območju.

KCNA je še poročal, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un obiskal vojaške enote na meji med državama in jih pozval, naj bodo ves čas pripravljeni na "uničenje sovražnika".

"V skladu z njihovo strategijo se morajo odzvati. Z napovedjo, ki so jo dali, lahko pričakujemo vojaške vaje, morda celo nov jedrski poskus. Gre za igranje politike na robu vojne," je za Guardian povedal politični analitik Daniel Pinkston.

Južna Koreja napovedala povračilne ukrepe
Južnokorejsko obrambno ministrstvo je ob napovedi severne sosede sporočilo, da bo Severna Koreja, če bo uresničila vse svoje grožnje, izumrla. Tiskovni predstavnik ministrstva je povedal, da bi ob morebitnih provokacijah Severne Koreje, Seul ameriške in južnokorejske vojaške vaje takoj preusmeril v kaznovalni spopad. ZDA so sporočile, da so grožnje vzele resno, a da je tovrstna "ekstremna retorika" za Severno Korejo povsem značilna, iz Bele hiše pa so sporočili še, da so se sposobni ubraniti morebitnega napada.

Če bi Kitajska spoštovala resolucijo, se Pjongjangu slabo piše
Varnostni svet je resolucijo 2094 sprejel enoglasno, potem ko sta besedilo resolucije uskladili ZDA in Kitajska, severnokorejska največja zaveznica. Resolucija izraža globoko zaskrbljenost zaradi jedrskega poskusa Severne Koreje in je usmerjena proti severnokorejskim diplomatom, denarnim transferjem in nakupu luksuznih dobrin. Na seznam za sankcije so dodali dve podjetji in tri posameznike, dokument pa določa tudi, za katere luksuzne dobrine bo režim prikrajšan.

Kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Li Baodong je povedal, da je Kitajska zavezana k popolnemu uresničevanju resolucije. "Če bo kitajska vlada, ki velja za največjo zaščitnico severnokorejskega režima, striktno upoštevala besedilo resolucije, lahko to resno zmoti, če ne celo konča severnokorejske jedrske aktivnosti. A glede na izkušnje iz preteklosti, se to ne bo zgodilo," je ob tem za Guardian povedal Marcus Noland.

Sosedi tehnično še vedno v vojni
Južna in Severna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna leta 1953 končala le s premirjem in brez mirovnega sporazuma. Kopenska meja Panmunjom na demilitariziranem območju med državama tako ostaja ena najbolj zastraženih in utrjenih na svetu. Morska meja na zahodu Korejskega polotoka je bila v preteklosti že večkrat prizorišče strelskih obračunov.

Severna Koreja grozi s totalno vojno