Hrvaško je to poletje prizadelo več hudih požarov, ki so terjali žrtve tudi med gasilci. Foto: EPA
Hrvaško je to poletje prizadelo več hudih požarov, ki so terjali žrtve tudi med gasilci. Foto: EPA
Hrvaška žaluje za gasilci

Osma žrtev plamenov je Tomislav Crvelin, še tretji umrli član družine Crvelin, saj sta pred njim umrla že njegov oče in brat. V šibeniški katedrali je v spomin na gasilce, ki so umrli med gašenjem požara na otoku Kornat, potekala maša, ki so se je udeležili sorodniki in prijatelji umrlih ter predstavniki hrvaške vlade na čelu s premierjem Ivom Sanaderjem.

Pred mašo so se vsi politiki in številni prebivalci Šibenika in okolice vpisali v knjigo žalovanja, pogrebi sedmih gasilcev pa bodo potekali popoldne v ožjih, družinskih krogih, pet jih bodo pokopali danes, dva pa jutri, pogreb osmega pa bo najverjetneje sredi tedna. Na spominski slovesnosti v šibeniškem gledališču je žalujoče nagovoril tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić.

V Šibeniško-kninski županiji sicer že od petka poteka sedemdnevno žalovanje, mesto Šibenik in njegova okolica sta zavita v črnino, ljudje povsod prižigajo sveče, prinašajo cvetje in obešajo črne zastave. Zaradi tragedije so tam tudi prestavili uradni začetek šolskega leta v osnovnih in srednjih šolah. "Ne samo Hrvaška, ves svet pozna tragedijo malega mesta, ki se je pripetila v raju na zemlji," je povedal predsednik gasilskega društva iz mesteca Tisno Ivica Kaleb.

Vsega je kriv cigaretni ogorek
Vzrok požara, ki je v četrtek zajel otok Kornat, naj bi bil cigaretni ogorek, ki ga je odvrgel delavec narodnega parka, za kar mu grozi tri leta zaporne kazni. Svoj odstop je zaradi nesreče napovedal tudi glavni poveljnik hrvaških gasilcev Mladen Jurin, saj se je nanj vsul plaz kritik, da je gasilce, ki so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, brez potrebe poslal v boj z ognjem na Kornatu.

V dveh zagrebških bolnišnicah se za življenje borijo še trije gasilci, v splitski pa dva. Vseh pet gasilcev ima opekline od druge do tretje stopnje na od 60 do 80 odstotkih telesa. Še ta teden naj bi zdravniki začeli s prvimi transplantacijami kože.

Hrvaška žaluje za gasilci