Tonga je bila do zdaj prosta okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Tonga je bila do zdaj prosta okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Premier Siaosi Sovaleni je v torek dejal, da sta bila na testu pozitivna dva pristaniška delavca, pozneje pa so potrdili še tri okužbe pri družinskih članih, poroča BBC.

Da bi preprečili morebitno širjenje okužb, so začasno ustavili ladijski ter letalski promet med različnimi otoki arhipelaga. Šole bodo zaprte, prebivalcem pa vlada priporoča, da do nadaljnjega ostanejo doma. Vlada namerava razmere redno ocenjevati vsakih 48 ur, je dejal premier.

Tonga se je izbruhom covida-19 do zdaj izognila z zaprtjem meja v začetku leta 2020. Od takrat je država s 100.000 prebivalci potrdila le en primer okužbe s koronavirusom, in sicer pri moškem, ki se je oktobra lani vrnil z Nove Zelandije. A po izbruhu ognjenika je država močno odvisna od zunanje pomoči.

Dobavo pomoči so sicer opravljali brez stikov, da bi preprečili vnos koronavirusa v državo. To, recimo, pomeni, da so humanitarne pošiljke v izolaciji tri dni, preden jih prevzamejo Tongovci.

Ladje s pomočjo so poslali Avstralija, Nova Zelandija, ZDA, Kitajska, Francija, Fidži in Združeno kraljestvo.

Prejšnji teden pa je prišlo do izbruha covida-19 na avstralski vojaški ladji, ki prinaša pomoč. Okužilo se je več deset članov posadke. Ladja je sicer pristala v pristanišču na Tongi, a tamkajšnja vlada ne verjame, da so nove okužbe povezane z ladjo.

Avstralska vojska je sporočila, da so tongovski delavci, ki so se okužili, delali v drugem delu pristanišča od tistega, kjer je bila ladja, in je tudi sama sporočila, da "ni dokazov", da sta primera povezana.

Najmanj 83 odstotkov od 106.000 prebivalcev Tonge je prejelo dva odmerka cepiva proti covidu-19. A odročnost nekaterih otoških skupnosti in omejen zdravstveni sistem povečuje ranljivost za izbruh.