Napetosti v Vzhodnokitajskem morju se stopnjujejo. Foto: EPA
Napetosti v Vzhodnokitajskem morju se stopnjujejo. Foto: EPA

Seul je sporočil, da bo razširitev območja zračne obrambe začela veljati 15. decembra nad območjem Ieodo na odprtem morju južno od obale Južne Koreje, ki mu na Kitajskem pravijo Sujan.

Pred odločitvijo so se južnokorejske oblasti posvetovale z ZDA, v prihodnje pa se nameravajo usklajevati z vpletenimi državami, da bi preprečili vojaške incidente in zagotovili varnost letal.

Konec novembra je Kitajska nad spornim otočjem v Vzhodnokitajskem morju, ki si ga lasti tudi Japonska, razglasila območje zračne obrambe. To je pripeljalo do napetosti v regiji in ostrega nasprotovanja Tokia, hkrati pa tudi Washingtona ter Seula.

Pozneje so sicer japonska, južnokorejska in ameriška letala prekršila kitajska pravila območja zračne obrambe, saj bi morale vse prelete vnaprej napovedati Pekingu, a je vse minilo brez težav.

Kitajske oblasti za prelet spornega območja zahtevajo, da letala predložijo načrt leta, navedejo, kateri državi pripadajo, in vzdržujejo dvosmerno radijsko zvezo. V nasprotnem primeru jim grozijo "nujni obrambni ukrepi".

To je prvič, da je Južna Koreja spremenila svoje območje zračne obrambe, ki so ga med korejsko vojno leta 1951 vzpostavile ameriške sile.

V vode okoli spornega otočja, ki ga Japonci imenujejo Senkaku in Kitajci Daioju, so davi vplule tri kitajske ladje in ga kmalu tudi zapustile brez incidentov. To je bilo prvo vplutje kitajskih ladij na območje po razglasitvi kitajskega območja zračne obrambe.