Do zdaj so se okoli otočja Senkaku/Daioju vrstili incidenti na morju, zdaj pa se je povečala nevarnost za incidente v zraku. Foto: EPA
Do zdaj so se okoli otočja Senkaku/Daioju vrstili incidenti na morju, zdaj pa se je povečala nevarnost za incidente v zraku. Foto: EPA

V soboto je Kitajska razglasila obrambni zračni prostor nad skoraj celotnim Vzhodnokitajskim morjem, ki leži med kitajsko celino, Tajvanom na jugu, japonskima otočjema Okinavo in Rjukju ter Korejskim polotokom. Na območju, ki se zdaj prekriva z že obstoječim japonskim obrambnim zračnim prostorom, morajo vsa letala oblastem sporočiti svojo identifikacijo in predložiti načrt poleta.

Prelet bombnikov preizkus odločnosti Kitajske
Položaj se je začel dodatno zapletati, ko so se ZDA v ponedeljek odločile, da novega kitajskega ukrepa ne bodo spoštovale in so ga preletele z dvema bombnikoma B-52. Na sporno območje je napotena tudi skupina ameriških in japonskih bojnih ladij na skupne pomorske in zračne vaje.

Kitajska je že odgovorila, da je podrobno spremljala prelet obeh letal B-52 in da ima na voljo vse možnosti za posredovanje, če letala ameriške vojske v prihodnje nad spornim območjem ne bodo sporočala svoje identifikacije in predstavila načrtovane poti.

Zaskrbljeni sosedje
Po izmenjavi ostrih sporočil med Pekingom in Tokiem so vse bolj zaskrbljene tudi sosednje države, še zlasti Južna Koreja. Po ocenah južnokorejskega zunanjega ministra Jun Bjung Seja je ameriški prelet v občutljivem obdobju še dodatno zapletel položaj v regiji. "Vidimo, da se tekmovanje in konflikti med akterji v regiji krepijo," je zaskrbljen dejal Jun in opozoril, da bi nacionalizem "lahko dramatično poslabšal zadeve".

Japonska si otočje Senkaku, ki je sicer najbližje Tajvanu, lasti že vse od leta 1895. Kitajska je začela temu odločneje nasprotovati v zadnjih letih, v ozadju pa naj bi bil predvsem boj za naravne vire, saj je območje bogato z ribami in rudninami.

Drug teden prihaja podpredsednik Biden
Ameriški podpredsednik Joseph Biden se v nedeljo odpravlja na teden dni dolgo azijsko turnejo, med katero bo obiskal Japonsko, Kitajsko in Južno Korejo. V ospredju bo iskanje pojasnil od Kitajske glede razglasitve območja zračne obrambe nad širokim območjem Vzhodnokitajskega morja.